Redactieblogger

429 x bekeken

Prijs voor bedenker van Opa

‘De Bulletje en Boonestaak Schaal 2007 is voor Henk Groeneveld’.

Dat is te lezen op de website van het Stripschap. Wat is het Stripschap? Ook dat is te lezen op de website van het Stripschap: ‘De vereniging Het Stripschap werd op 11 oktober 1967 opgericht met als doel de waardering te bevorderen voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder.’

En wat is de Bulletje en Boonestaak Schaal? Dat is evenzo te lezen op de website van het Stripschap:
‘De Bulletje en Boonestaak Schaal wordt sinds 2003 jaarlijks uitgereikt aan één of meerdere stripmakers die aan de wieg hebben gestaan van het Nederlandse beeldverhaal. De prijs wordt uitgereikt in samenwerking met de Bulletje en Boonestaak Club. Bulletje en Boonestaak waren de eerste populaire stripfiguurtjes in de vaderlandse stripgeschiedenis en zijn een creatie van de schrijver A.M. de Jong en tekenaar G. van Raemdonck. De Bulletje en Boonestaak Schaal wordt gemaakt door een atelier in Tiel.’

En waarom krijgt Henk Groeneveld de schaal? Dat is eveneens te lezen op de website van het Stripschap:
‘De Bulletje en Boonestaak Schaal gaat dit jaar naar een striptekenaar die meer dan 30 jaar een waanzinnig populaire strip heeft getekend, maar voor de Nederlandse stripwereld altijd een grote onbekende is gebleven. Henk Groeneveld (Vlaardingen, 1946) is met zijn strip Opa in het weekblad Boerderij op het boerenland even beroemd, zo niet beroemder, dan Jan Kruis met Jan, Jans en de kinderen. Voor stripmakers die zijn opgegroeid op het platteland, zoals Peter de Wit en Herman Roozen, is Henk Groeneveld altijd een grote beroemdheid geweest. Daarnaast heeft Henk Groeneveld vanaf 1980 jarenlang de strip Cor gemaakt voor Praktijkblad, het vakblad voor ondernemingsraden. De strip werd overal in Nederland ingezet door ondernemingsraden om hun achterban te motiveren.’

En wanneer krijgt Henk Groeneveld die schaal? Lees het op de website van het Stripschap:
‘De Bulletje en Boonestaak Schaal 2007 wordt op 29 september aan Henk Groeneveld uitgereikt tijdens De Stripdagen in Houten.’

En wie gaat die Bulletje en Boonestaak Schaal 2007 uitreiken aan Henk Groeneveld? Dat is niet te lezen op de website van het Stripschap. Dat leest u hier. Dat doet ondergetekende.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.