Redactieblogger

Nuka's? UnieKaas? Unica's!

Tekeningen in Meppel gemist? Volgend jaar kunt u terecht in Assen! Zal ik ze wel eerst moeten afstoffen.

Het resultaat van een dikke maand exposeren in Meppel is in de eerste plaats een stapel ingelijste tekeningen in een hoekje in de werkkamer. Als boer heb je altijd wel een plekje in de schuur, denk ik dan, maar in een rijtjeshuis is de ruimte al snel te klein. Volgend jaar februari mag ik ze ophangen in het gemeentehuis van Assen. Tot die tijd staan ze in de weg, en stof te vangen.

Dankzij de expositie ben ik in aanraking gekomen met de kunstwereld. Dat is nieuw voor mij. In de kunstwereld hebben ze zo hun eigen vaktaal. Toen ik de tekeningen aan het ophangen was, vroeg een van de medewerkers mij: “Zijn dit nuka's?” Dat dacht ik tenminste te horen. Ik dacht even dat hij een tekening van me bedoelde waarop een kalf te zien was. Maar ik had geen tekening bij me met een kalf. Dus ik vroeg: “Wat zegt u?”

“Zijn dit UnieKaas?” verstond ik toen. Kazen had ik ook al niet getekend, dus nu was ik de draad helemaal kwijt. Nog maar een keer: “Wat zegt u?” Toen kwam ik er achter wat de man zei: “Zijn dit unica's?”

Unica’s zijn eenmalig vervaardigde en unieke kunstwerken. Schilderijen bijvoorbeeld. Mijn pentekeningen zijn volgens die redenering ook unica's. Zo had ik het nog nooit bekeken. Voor mij is het meer een tussenstap in de weg naar het eindresultaat: een pagina ‘Opa’ in Boerderij.

Een aanwezige kunsthistoricus wist er nog meer over te vertellen. Vroeger vonden mensen tekeningen niet zo interessant. Het ging ze vooral om de schilderijen. Zo heeft Rembrandt ongetwijfeld heel veel tekeningen gemaakt van de Nachtwacht voordat hij het doek begon te schilderen. Die werden gewoon weggegooid na afloop. Tegenwoordig is er steeds meer belangstelling voor tekeningen en andere voorstudies. Het geeft een kijkje in de ziel van de kunstenaar, volgens de kunsthistoricus. Zo zit dat dus.

Volgend jaar kunt u desgewenst weer een kijkje nemen in mijn ziel. Voorlopig moet u genoegen nemen met het wekelijkse eindresultaat in Boerderij.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.