Redactieblog

322 x bekeken 14 reacties

Wakker dier lacht in z'n vuistje

Een mevrouw van Wakker Dier versprak zich gisteravond voor de televisie.

Het ging over het inzetten van kinderen bij het protest tegen het slachten van kuikens op de leeftijd van zes weken. Ze zei: "Het CDA is een boerenpartij. Door hun reactie op onze acties komen wij steeds in de publiciteit." Ze zei het stralend, met als ondertoon: "Die domme boeren toch".

Waarschijnlijk heeft ze gelijk. De acties van Wakker Dier krijgen onevenredig veel aandacht. Ze gaan steeds tot de grens. Politieke partijen, die de boeren een goed hart toe dragen, reageren. De media klopt dit nog een beetje extra op en de gratis publiciteit is weer geboren.

In feite doen wij op deze weblog niet anders. We maken ons boos over de onzinnige en onredelijke protesten van Wakker Dier. Daar schrijven we over. Logisch. We worden als boeren onredelijk behandeld.

Wat is echter het resultaat? De mensen van Wakker Dier reageren iedere keer weer op ons commentaar. De meeste reacties komen uit de koker van de mensen van Wakker Dier. Die zijn uitstekend georganiseerd. Zo krijgen ze gratis optimale publiciteit.

Ze lachen in hun vuistje. Ze krijgen onbedoeld de grootste steun van Joop Atsma van het CDA en ook van de weblog-schrijvers van het Agrarisch Dagblad. Moeten we nog langer in hun fuik zwemmen?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Daan

  Boeren en/of agrarische ondernemers die, zoals ze beweren, hun dieren op een diervriendelijke(r) manier willen houden mits de consument daaraan meebetaalt, zouden zich moeten realiseren dat organisaties als Wakker Dier - die een belangrijke rol spelen bij het bewust maken van die consument - hun bondgenoten zijn. In plaats daarvan worden ze structureel gecriminaliseerd, door CDA-politici, door de sector en ook op deze site. Gemiste kans.

 • no-profile-image

  Jan

  Negeren is de enige weg tot eigen succes.

 • no-profile-image

  Michel

  Wist niet dat wakkerdier en co mild kon reageren. Meestal bedreigen ze boerengezinnen, steken de boel in de brand, slaan alles kapot of schieten een politicus dood. Ik wil bij deze dan ook pleiten dat alleen abonees van het AGD kunnen reageren of dat berichten eerst gelezen worden door de redactie. Ik zit echt niet te wachten op zulk gedram van zulke domme mensen (en dan bedoel ik niet monique of daan, dat is een mening) maar op zulke mensen als die uit weidestein of uit knollendam (http://www.agd.nl/Algemeen/Artikel/Zeeland-breidt-jacht-op-damherten-uit.htm?showcomments=yes)

 • no-profile-image

  Daan

  ...'al die clubs op 1 grote hoop'. Dan zul je wel een grote bezem hebben, Michel. Maar ik kan niks met dat soort uitspraken.

 • no-profile-image

  Daan

  Zoals uit een reactie van Stichting Wakker Dier elders op deze site blijkt (en voor zover dat nog niet iedereen duidelijk is), is degene die reageert onder de naam 'Wakker Dier Hier' uit 'Weidestein' of 'Knollendam' NIET van Wakker Dier. Dat is inderdaad een zwak punt van deze site: ik kan wel zeggen dat ik Gerda Verburg ben. Een registratiesysteem is misschien geen gek idee. Als de redactie reacties zou filteren, hoop ik dat iemand die 'wakkerdier en co' beticht van bedreiging, brandstichting, vernieling en het doodschieten van politici (!) onmiddellijk wordt teruggefloten. Ik draag Wakker Dier een zeer warm hart toe en vind het buitengewoon kwalijk dat de stichting hier in een kwaad daglicht wordt gezet.

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Waarom klagen 'de boeren' (= ook politiek) toch altijd zo? Waarom zetten ze zelf niet direct een tegenactie in? Meeliftend op de actuele reacties die Wakker Dier met z'n zgn. zo 'wakkere' actiebedenkers teweegbrengt?
  Boeren willen altijd serieus (beet) genomen worden, zwaar op de hand, is dat de C? Waar is de kwinkslag ook al is het op het randje?
  Zet een webcam op drie broilers in zo'n achtertuinhok.
  Laat die webcam draaien, 6, 7, 8, 9, 10... 16 weken, dan ziet het publiek (ook actiebedenkers van Wakker Dier) vanzelf waar dat toe leidt (lijdt).
  Met het gezeur over de inzet van kleuters reageren 'de boeren=politiek' precies op het verkeerde.
  Enfin, me dunkt dat 'de boeren' eens een goed Wakker geschud moeten worden en zelf met ludieke of zelfs kan-nog-net tegenacties (ondanks de C) moeten komen. Ze (incl. politiek) maken zich onsterfelijk belachelijk te zeuren over kleuters en niet in te gaan op waar het om gaat. Wakker Dier is wel slim in het bedenken van leuke acties (kan iedereen, als je de juiste mensen maar inhuurt) maar veel realiteitsgevoel kan ze niet toegedicht worden m.b.t. vleeskuikens.

 • no-profile-image

  Daan

  Nu voel ik me toch wel aangesproken, want ik verwoord op deze site regelmatig de 'Wakker Dier-standpunten'. Ik ben niet 'van' Wakker Dier, maar ik steun Wakker Dier. De bio-industrie is naar mijn mening verwerpelijk en immoreel en ik zal me ertegen blijven verzetten zolang dat nodig is en zolang ik dat kan. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die er net zo over denken en steeds meer mensen die 'wakker' worden. Dat het om een kleine groep zou gaan, is een illusie waar mensen met belangen in de bio-industrie zich aan vastklampen. Wat ik tragisch vind, is dat die politieke partijen die boeren zogenaamd 'een goed hart toe dragen' de boeren alleen maar op het doodlopende spoor van de schaalvergroting zetten. De agrarische ondernemers overleven, terwijl de echte boeren het onderspit delven. ('Judit' had het daar laatst ook over.) Ik hoop dat de boeren ook wakker worden en gaan inzien wie er nou eigenlijk het beste met hen voorheeft i.p.v. blind, of tegen beter weten in, achter het CDA aan te blijven hollen.

 • no-profile-image

  Monique

  Ook ìk ben niet "van "Wakker Dier maar ben wèl vòòr Wakker Dier. Ik steun hun standpunten en protesten van harte en ik hoop dat de boeren nu eens gaan inzien dat wij niet tègen de boeren zijn maar vòòr het dier. De boeren denken maar dat alle akties tegen hen zijn gericht maar ze moeten er eens over gaan nadenken, dat die dierenvrienden het misschien beter met hen voorhebben dan bijv. het CDA. Veel intens. veeteeltboeren zouden wel anders willen omgaan met hun vee maar zitten vast in het systeem. Misschien zouden zij eens in hun eigen hart moeten kijken en zich de vraag stellen: "Wil ik zo wel verder en zou ik mijn dieren niet een beter leven gunnen?" Zo ja, maak er dan een begin mee. Volgens boeren die die ommekeer hebben gemaakt, hebben ze meer plezier in hun werk. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.....

 • no-profile-image

  wakker dier hier

  Ik ben wel van wakker dier en mag hier dan ook niet reageren.
  Kritiek kost klanten.
  Daarom moeten wij het hier doen met iets mildere commentaren, van bijv.
  Monique en Daan.
  Namens Wakker Dier, bedankt Daan en Monique.

 • no-profile-image

  Michel

  @monique. Plezier is 1 ding, maar er moet ook geld verdient worden. Wij zijn namelijk geen liefdadigheids instelling. Maar steeds meer boeren gaan ook anders dieren houden, alleen het is nog niet helemaal biologisch. Steeds meer varkenshouders stappen nu al over op groepshuisvesting bij zowel de zeugen als biggen en vleesvarkens. Wij zijn 6 jaar geleden al overgestapt op groepshuisvesting en strooien ook koolzaadstro bij en de varken hebben ook de beschikking over een borstel, wat ze heerlijk vinden trouwens. Ons werkplezier is inderdaad beter geworden.Maar ik heb in al die tijd geen cent extra gekregen voor mijn varkens en dat hoeft ook niet. Maar financieel is de rek eruit, dus ik vindt dat nu eerst de consument maar moet laten blijken dat ze echt geld over hebben voor extra welzijn. Dan ben ik graag bereidt om weer iets extra's te doen voor welzijn.

 • no-profile-image

  Michel

  Ben blij dat we het tenmimste over 1 ding eens zijn :-) Maar beticht ? Dat is gewoon een feit. Als ik over wakkerdier heb dan bedoel ik al die clubs op 1 grote hoop, het zijn vaak dezelfde personen (wd, miliueoffensief, animal rights enz.) . Vorig jaar besloot een grote groep om na het kamperen maar even een bezoekje te brengen aan een nerstenfarm, resultaat dat weet je. Al diverse bedrijven zijn in de brand gestoken en Fortuin dat weet jezelf wel... Ik vind het wel jammer dat je geen antwoord hebt op het oplossen van het probleem (zie @monique) daar gaat het tenslote om. Dus bij deze daag ik je uit om een oplossing te vinden ! Ik heb met mijn bedrijf de eerste stap gezet.....

 • no-profile-image

  Harrie

  Wij Boeren moeten produceren voor de laagst mogelijke kostprijs. Dit gegeven samen met de vrije wereld handel maakt ons als Boeren de speelbal van de politiek en de industrie. Als Wakker Dier (én de andere clubs uit die hoek) werkelijk iets willen doen voor de dieren zouden ze kunnen laten zien dat ze bereid zijn meer te betalen voor de producten waar het omgaat. Dat leidt misschien...?.. tot meer welzijn voor de dieren. Wij als Boeren zouden een (fictieve?) producentenvereniging kunnen oprichten waar sympathisanten van "de kritische clubs" alvast hun bestellingen kunnen plaatsen...... Daarmee kunnen wij als Boeren/veehouders mogelijk de kritici de wind uit de zijlen nemen....

 • no-profile-image

  roelofsen

  hier wil ik graag op reageren.
  De beste manier is hier niet cq nooit op te reageren!!
  Dit kun je niet keren op een andere manier. Voor de camera of lees in de krant zijn de mensen het er altijd mee eens en zeker al er een schepje bovenop komt door met kleine kinderen te WERKEN!!!!! ze verdienen mijn moeite al niet eens maar ja, in niet gewenste slechte tijden hebben wij met zijn allen de boer heel hard nodig.
  Die heeft er toch ook niet om gevraagd dat de kuikens zo hard groeien De opbrengst bepaalt dit alles rn die is gewoon slecht voor de meeste produkten voor de producent!!!
  groeten M. Roelofsen

 • no-profile-image

  Michel

  Ja, een "groot'n barken beze'm". Maar weer geen antwoord. Het gaat bij jou hetzelfde als bij wakkerdier ed. Wel afgeven op boeren(gezinnen) maar geen oplossing. Of zelfs niet even mee denken. Dan pas komen we met zijn allen iets verder. Voor mij is het duidelijk en is dit einde discussie.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.