3 reacties

Nederland 20-kilometerzone

Heel Nederland is tot 20-kilometergebied verklaard.

In het Friese Dronrijp is vandaag een uitbraak van blauwtong geconstateerd, waardoor het volgens minister Gerda Verburg onwaarschijnlijk is dat de rest van het Noorden blijft gevrijwaard.

Door deze maatregel is het vervoer van herkauwers naar een ander bedrijf of het slachthuis in Nederland nu vrij toegestaan. Op het vervoer van slachtdieren naar het beperkingsgebied van Duitsland en Frankrijk heeft de nieuwe maatregel minimale consequenties. Dit geldt ook voor het transport van herkauwers naar vrije gebieden in die landen.

Vervoer van fok- en gebruiksdieren naar het beperkingsgebied van Duitsland en Frankrijk is vanaf nu alleen toegestaan onder voorwaarde van testen. Voor transport naar lidstaten die vrij van blauwtong zijn en landen buiten de Europese Unie is vooraf toestemming nodig.

De uitbraak in Dronrijp brengt het aantal meldingen op 336. Daarmee lijkt het virus sneller om zich heen te grijpen dan vorig jaar. Volgens het ministerie van kan dit komen omdat de verspreiding plaatsvindt vanuit meerdere haarden. Ook zouden er tien keer zoveel knutten in Nederland zijn. De GD meldde onlangs al dat er op de getroffen bedrijven meer dieren ziek worden en doodgaan.

Het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole verwacht dat eind dit jaar een vaccin beschikbaar is. Nederland overlegt de komende maanden met de Europese Commissie en de overige getroffen lidstaten over vaccinatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kamphuis

  Er moeten nog meer kikkerpoelen komen,dan komen er nog meer muggen en nog meer van dat zoort ziektes,en niet te vergeten de natuur gebieden.

 • no-profile-image

  Josë

  In Nederland telt alleen nog natuur en recreatie.

 • no-profile-image

  tineke

  daar ben ik met je eens hoe meer water gebeiden hoe meer insekten
  bedankt natuur gebeiden

Of registreer je om te kunnen reageren.