6 reacties

'Meer biologische bedrijven, maar te weinig aanbod'

Het aantal biologische bedrijven groeit gestaag, maar is nog steeds onvoldoende om aan de vraag te kunnen voldoen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Daan

  Nu begrijp ik het even meer, hoor. In reacties vanuit 'de sector' op deze site wordt voortdurend met een beschuldigende vinger naar de consument gewezen; 'de consument wil niet meer betalen' lees ik hier steeds maar weer. Nu blijkt dat er wel degelijk vraag is, en dat die consument dus wél meer wil betalen, maar dat 'de sector' niet kan(/wil?) voldoen aan de vraag naar o.a. biologische zuivel en varkensvlees. Hoe zit dat en wat gaat de sector daaraan doen?

 • no-profile-image

  Daan

  Grapje geïncasseerd, Michel! Kan ik waarderen en ik had 'm ook wel verwacht. Zie je, met humor komen we toch nog wel een keer nader tot elkaar ;-) Ik was volgens mij voorzichtig genoeg in m'n formulering "in reacties vanuit 'de sector' op deze site". Een aantal keren werd mij en anderen in discussies 'alhier' dat verwijt gemaakt. Elke keer weer: 'maar de consument wil niet meer betalen' of zelfs 'jullie willen niet meer betalen' (terwijl ik vegetariër ben en mijn partner uitsluitend biologisch vlees eet..) Ik weet niet of die reacties representatief zijn, vandaar mijn voorbehoud (dat ik echt wel gemaakt heb hoor, Michel). Ik weet dat biologische certificering een heleboel rompslomp met zich meebrengt Ik ken boeren die wel willen en nagenoeg biologisch werken, maar net die certificering niet rond krijgen vanwege die rompslomp. Ik heb ook gehoord van boeren die helemaal biologisch werken, maar hun dieren niet de extra transportkilometers willen laten maken naar het gecertificeerde slachthuis. Voor die boeren niets dan lof. Als alle boeren zo zouden werken, dan is er al heel veel winst geboekt. Maar als de vraag er is, dan moet het toch mogelijk zijn om eraan tegemoet te komen. Het dierenwelzijnsbewustzijn wordt steeds groter, dus het ligt echt niet voor de hand dat die vraag tijdelijk is.

 • no-profile-image

  Marcel

  De sector had dit 3 jaar geleden al voor elkaar, toen heeft de detailhandel de helft van de leverancierscontracten eenzijdig opgezegd vanwege de tegenvallende vraag. De meeste producenten die toen de laan zijn uitgestuurd hebben niet meer zoveel vertrouwen in de markt, die nu weer fantastisch lijkt.....Het is iets minder simpel dan het lijkt, Daan.

 • no-profile-image

  bert

  ik vraag me wel eens af. is er onderzoek gedaan wat het een gemiddeld gezin met twee kinderen extra zou kosten per jaar. als ze kompleet overschakelen naar biologisch. dus alles. groente. fruit, drank, vlees, beleg, snoep. enz. wand daar praten we toch over. als het bekend is kan het mee vallen. en gaan meer mensen de overstap maken. en anders is het duidelijk dat we verder gaan met andere zaken.

 • no-profile-image

  Dorien

  Voor het gros van de sector is het niet haalbaar om over te schakkelen dit ivm met de certificaten zoals eerder al gezegd, maar ze voeren wel veranderingen door ook daar zijn certificaten. Daar krijgen de varkens ook stro en hebben meer ruimte, maar voor biologisch gaat dat dan nog steeds niet vergenoeg. Er wordt daar niet alleen naar het varken maar ook naar de boer gekeken. Want stro brengt stof met zich mee, het klimaat voor de boer moet ook gezond zijn daar heeft het varken ook voordeel van. De bedrijven die SPF zijn of worden hebben te maken dat deze dieren niet buiten gehouden kunnen worden omdat zij erop gericht zijn vrij te zijn van een groot aantal dierziektes zodat medicijn gebruik zichtbaar minder is. Hier gelden strenge hygiene eisen en mag niet iedereen zomaar naar binnen, men moet 48 uur varkensvrij zijn, dit betekend dat ze geen contact met andere varkens hebben gehad en ze moeten douchen voor het bedrijf betreden mag worden. Maar deze SPF varkens beschikken wel degelijk ook over genoeg ruimte en kunnen in sommige gevallen ook in het stro liggen, de hoeveel ruimte per dier staat voorop. Het is ook niet reeel om te denken dat heel Nederland biologisch kan worden. Het beeld dat er van gangbaar is, is ook niet meer van deze tijd. Men wil nog steeds niet geloven dat er wel degelijk veranderingen aan de gang zijn. Dit omdat men de stal niet van binnen kan zien. Als er ook nog steeds biologische bedrijven terug gaan naar gangbaar of besluiten om helemaal te stoppen omdat het niets opleverd is de markt er niet klaar voor en als het er teveel worden daald de prijs onder kostprijs. Er wonen in Nederland veel gezinnen die niet veel te besteden hebben en ook voor deze groep moet er vlees op de plank zijn. Zolang er armoede is, ook in Nederland en de westersewereld moet er goedkoper vlees zijn. Maar deze boer die dit vlees produceert heeft wel degelijk gevoel voor zijn dieren en zorgt dat deze niets tekort komen, ze knorren ook daar tevreden, anders kan hij het niet opbrengen om 7 dagen per week voor zijn dieren klaar te staan om goed voor ze te zorgen... Doordat de systemen van dieren houden naast en met elkaar werken kan men aan de vraag van alle groepen mensen voldoen. Het is de vrije keus van iedereen dat moet gerespecteerd worden, door alle sectoren. Zonder dat de ander zwart wordt gemaakt want dat gebeurd nu lees alle berichtgeving her en der maar. Men moet de voor en tegens wel duidelijk op elkaar afstemmen en open staan voor elkaars mening. Dit geld eigenlijk met alles op de wereld. Dan zou veel geweld opgelost worden.

 • no-profile-image

  Michel

  Dat je het niet begrijpt is ons allen al lang duidelijk. (grapje daan intikkertje) Je kunt niet zomaar op de ene dag gangbaar zijn en de volgende dag bio. Daar is tijd voor nodig. Deze omschakeling duurt langer dan de stijgende lijn van vraag naar biovlees. Men vergeet ook even dan enkele jaren geleden de helft van de biosector (varkens) is gesaneerd omdat er teveel biovlees was en de consument er niet voor wou betalen. Het vertrouwen om te investeren in bio is daarom wat minder. Maar dat de comsument nu meer wil betalen voor dit vlees is natuurlijk een goede basis om verder te gaan met bio. Ook dient vermeld te worden dat het hier gaat om een hele geringe en specifieke vraag. Het gros van de consument is nog steeds niet bereidt om meer te betalen om het welzijn te verbeteren. En die opmerking dat er vanuit de sector een beschuldigende vinger naar de consument wijst zint mij ook niet helemaal. Wij doen al jaren "onderzoek" naar een product waarvoor de consument meer moet betalen, maar dan ook meer krijgt op gebied van welzijn/milieu ed. Onze hele schuur hangt vol met bordjes zoals "varkensvlees plus" "varken 2000" "varkensvlees 2000 plus". Geen enkel programma heeft lang geduurt omdat de meeste consumenten niet wil betalen voor extra's. Wij gaan wel verder met het zoeken naar een tussensegment, nu de consument nog.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.