Redactieblog

19 reacties

LTO: geen uitstel uitrijdverbod

LTO Nederland wil geen uitstel van het uitrijdverbod voor dierlijke mest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tvs

  Lto had juist wel uitstel aan moeten vragen. Al was het maar een week!!!! Dan pas zet je de eis kracht bij dat er een structurele oplossing moet komen. Nu denkt iederen(inclusief brussel) het valt wel mee, we hoeven niks meer te doen.
  Extra mest opslag zoals sommigen sugereren zijn weer extra kosten! En die hebben we nog bijna niet. Extra herfstgras? Jongvee en schapen kunnen er goed mee uit de voeten!!! Schapen bijvoorbeeld afgelopen seizoen tot 15 feb buiten met voldoende gras(dit betekent tot 5mnd na uitrijden van mest benutting van mineralen!!!!) Het groeiseizoen wordt langer dus kan het bemestingsseizoen ook langer!!!!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Wakker worden jullie.
  het is nog steeds geen 1 september. Wat er aan mest nog is behoor je voldoende kwijt te zijn.
  Zolang je putten nog (te) vol zitten heb je je vee te veel binnen met te weinig uitgereden.
  Slaap lekker!!!

 • no-profile-image

  j.wetsels

  denk dat uitstel dit jaar niet echt nodig is t.o.v. afgelopen jaren.Kunnen beter
  uitstel vragen als nood echt aan de
  man is. Anders lijkt het ook een
  vanzelfsprekend verzoek om uitstel.

 • no-profile-image

  gerrit

  Beseffen de critici onder jullie wel waarom LTO geen uitstel wil voor het uitrijverbod?
  We hebben als Nederland een uitzonderingspositie binnen de EU binnengehaald met de derogatie. Als we die kwijtraken door bijv telkens maar weer uitstel van het uitrijverbod aan te vragen dan hebben we echt een groot probleem. Dan heb je niet eens genoeg mest meer om in augustus nog mest uit te rijden!!!! Want die moet je dan afvoeren! Bovendien wie structureel in augustus nog mest moet uitrijden die moet eens kijken of zijn mestopslag nog wel groot genoeg is. Laat mestuitrijden is geld weggooien want je bent die mest in het voorjaar hard nodig en de benutting is dan veel hoger. En wie zit er nu nog te wachten op veel herfstgras?

 • no-profile-image

  Pieter de Jong

  Pleidooi voor bodemleven discussie

  Vreemd boeren mogen wel extra stikstof strooien als gevolg van dit besluit van LTO Ook wordt er een traditie van jaren uitstel te vragen door broken.
  De motivatie is erg vaag om dit uitstel aan het derogatie verzoek te koppelen.
  Meer praktische kennis van het bodem plant dier systeem zou erg goed passen om deze LTO/NMV impasse te doorbreken.
  Basis voor deze kennis is dat organisch gebonden stikstof niet uitspoelt
  Of gewoon naar oude boeren luisteren.
  Immer goed verteerde mest werd pas aan het eind van de zomer uitgereden.Blijkbaar zet dan het erg aktieve bodemleven de mest het beste om is organische gebonden stikstof voor het volgende voorjaar.
  En als gevolg hier van kunnen wormen massaal overleven onder mestvlatten in de winter.
  Om met een natuurwet van Darwin af te sluiten:""Voedsel aanbod is bepalend als de soort niet uitsterft""
  Weide vogels hebben het zwaar als gevolg van dit mestbeleid sinds 1992.
  Immer volgend voorjaar moet deze mest hun voedsel zijn.


  Pieter de Jong Surhuisterveen

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  we hebben deze wereld te leen aan ons nageslacht

  niet alleen direct scorend eigengewin telt

  think twice

 • no-profile-image

  Wim

  Het lijkt meer een discussie welke belangenbehartiger de belangen het beste behartigd dan waar het werkelijk om gaat. Wanneer je elke emotie of persoonlijke omstandigheid volgd, hoe begrijpelijk soms, het gaat om de lange termijn. Die zegt maar een ding: de derogatie moeten we houden! Er zijn provincies waar de 50 mgr nitraat in het grondwater al berijkt was, voordat deze mestwet operationeel werd. Ook deze boeren gaan mee in het zelfde schuitje, het verschuiven van een data is slechts een onderdeeltje van de gehele discussie.

 • no-profile-image

  Jan

  De LTO is een staatsvakbond die de mening van de overheid voor 99% deelt.
  In de laatste nieuwe oogst las ik ook dat de LTO er niet voor hoeft te zorgen dat de boer een fatsoenlijk inkomen heeft . Ik vraag mij af waar we de LTO dan nog wel voor nodig hebben .

 • no-profile-image

  gerard

  Lijkt me ook niet erg nodig dit jaar, toch??

 • no-profile-image

  Boerin

  Met een klimaat dat steeds natter en warmer wordt, neemt het aantal dagen dat je het land op kan om mest te rijden steeds verder af. Vorig jaar was de hele maand augustus nat. En dan vóór 1 september de put leeg moeten hebben? Waar is LTO mee bezig??? Het is een club van regenten, niet van vechters. Wij zijn ook geen lid meer. Ze moeten niet bang zijn, maar belangen behartigen.

 • no-profile-image

  wim meuleman

  Als je als boer grond hebt waar je tot nu toe steeds onder deze natte zomer omstandigheden hebt kunnen mest uitrijden dan vindt je het onzin dat mest uitrijden langer moet doorgaan dan 1 of 15 september. Maar als je bij de meerderen hoort die deze zomer een beetje "verzopen"zijn dan vind je wel anders als je hele graslandplanning in de war is door de vele hooooooosbuien!! Er word wel geadviseerd om wel langer door te gaan met kunstmest strooien m.b.t roest, waarom wel chemie strooien en waarom niet wat langer waardevolle dierlijke mest benutten.

 • no-profile-image

  DJ

  Het wordt de hoogste tijd om te gaan pleiten voor het bovengronds uitrijden in januari t/m maart; lage ammoniak emissie door lage temperatuur, minder structuurschade door lichter materieel, minder CO2 uitstoot. Het veranderende klimaat (en de temperatuursom) noden ons hiertoe. Waarom wordt de vakkennis van boeren nooit meegenomen in regelgeving. De EU heeft zoveel verschillende klimaatszones, je kunt niet alles over één kam kunt scheren. Als er een keer echt voedselgebrek komt moeten we onze zaakjes goed gaan regelen en alle flauwekulregels met die ambtenaren in Brussel erbij een rotschop geven.

 • no-profile-image

  teus v.d. wind

  Als men stelt dat het klimaat verandert dan moet men ook durven stellen dat er langer mest nodig is OOK DIT ZIJN DE GEVOLGEN VAN KLIMAATSVERANDERING

 • no-profile-image

  RICARDO

  WE HEBBEN ONS ALS HELE SECTOR IN 1986 EEN GIGANTISCH OOR AAN LATEN NAAIEN DOOR DE OVERHEID DOOR KLAKKELOOS AKKOORD TE GAAN MET DE INTRUMWETTEN. WE DACHTEN DAT HET ALLEEN VOOR DE BUURMAN TELDE .
  NU KAN IK MIJ ELKE DAG VERWIJTEN DAT IK TOEN NIET MEER AVERSIE HEB GETOOND TEGEN DIT DICTAAT !!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  d.harmsel

  typisch lto weten totaal niet war er leeft onder de boeren gelukkig hebben we altijd nog een vakbekwame minister gehad die dat dat wel doorhad.

 • no-profile-image

  p.kremer jr.

  Als je met dit weer, wat we de laatste dagen hebben nog een mest overschot hebt dan is het geen opslag capasiteit probleem maar een management probleem.
  Moet Nederland zich nog onbetrouwbaarder opstellen naar Brussel??
  Ik denk van niet, regels zijn er om naar geleefd teworden, steeds uitstel vragen maakt het hebben van regels zinloos.

 • no-profile-image

  jh

  Als elk jaar weer duidelijk wordt dat 1 september niet goed is, waar halen dan die buraucraten(overheid); jongetjes met opgeheven vingertjes(een enkeling die zich 'colega'noemt) en kontekruipers(LTO) het recht vandaan om maar altijd te moeten menen dat ze het beter weten dan de stem uit de praktijk? Het heeft van de week weer heel veel geregend, en toch probeer ik nu om nog wat weiland kaal te krijgen om toch nog wat mest uit te kunnen rijden. Maar de natuur kijkt niet naar de kalender!! Als je op het land achterom kijkt schieten de tranen je in de ogen!! Mismanagement??? Mensen die zo arrogant de belangen van anderen aan de kant schuiven zijn bij mij geen knip voor de neus waard.
  Handjeklap en mooi weer spelen met de bureaucraten dat is zo'n beetje het specialisme van de LTO geworden. Ik vond het nog niet nodig om meteen als eerste bij die club weg te lopen, maar ik wil er ook niet als een van de laatsten blijven hangen. Kortom, het is ook voor mij nu de hoogste tijd geworden om mij ook aan te sluiten bij een club die wel voor mijn belangen opkomt.

 • no-profile-image

  h Kremer

  Bevestigd weer waarom ik al meer dan 15 jaar die kontekruipers niet meer sponsor. Wat heb ik aan extra opslag, mag ik die volgend jaar ook minder toepassen, schiet je geen meter mee op.
  Half semptember is werkbaar en maakt milieutechnisch niets uit. De natuur leeft niet volgens een bureaucratische agenda

 • no-profile-image

  ronald

  beste jan waarom ben je dan in vredesnaam nog lid van LTO

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.