Redactieblog

LTO Akkerbouw wil af van AGF-bepaling toeslagrechten

De vakgroep akkerbouw van LTO Nederland wil dat toeslagrechten voortaan ook verzilverd kunnen worden op niet-marktordeningsgewassen.

Dat zegt voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep. De belangenorganisatie heeft hiermee haar standpunt voor het behoud van de zogeheten AGF-bepaling veranderd.

De vakgroep pleitte eerst voor het behoud van de AGF-bepaling om ongeremde groei van de teelt van aardappelen en groentegewassen tegen te beperken. "Maar we moeten in Europa wel met gelijke regelgeving werken. Andere lidstaten willen graag af van de AGF-bepaling. Het heeft geen zin om als Nederland de regeling te behouden", aldus Haanstra.

Europese subsidies worden in Nederland via toeslagrechten uitbetaald. Toeslagrechten kunnen tot op heden alleen verzilverd worden op grond waar marktordeningsgewassen worden geteeld. Deze regeling lijkt nu te gaan verdwijnen. Andere lidstaten, waaronder Duitsland en Italië stappen af van de AGF-verordening. Frankrijk en België ondersteunden het voorstel van Nederland om de regeling te behouden.

Minister Verburg van Landbouw moet voor 1 november in Brussel laten weten wat Nederland doet. Europese lidstaten mogen dit zelf bepalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.