355 x bekeken 9 reacties

Verburg wil minder antibioticagebruik

Minister Verburg van landbouw wil het gebruik van antibiotica in de veehouderij terugdringen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Arie

  Verkeerde foto! Curatief inzetten van anti biotica in melkveehouderij is prima; laten we de zaken niet door elkaar halen. Volgende keer het juiste dier er bij zoeken gaarne!

 • no-profile-image

  freek

  Aan Dolf. Het gaat me niet om kilo's of wat dan ook, maar om het systeem. Kennelijk is er toch iets fout als je alle koeien met peniciline moet behandelen om droog te zetten. Ik heb vorig jaar voor het eerst uierontsteking gehad bij een koe bij het droog zetten. (ca 50 koeien) Dat merkte ik omdat het spul in de natuur liep ook te laat op om nog wat met peniciline aan te doen, uier lag er na 2 maanden onder. Dan heb je natuurlijk niks meer aan die koe maar het zeg wel wat over de weerstand. Mijn veearts had het nog niet eerder meegemaakt in ieder geval. (waarschijnlijk omdat ze verder actief spuitende en oplettende boeren heeft).

 • no-profile-image

  Natasja

  Nadat alle antibiotica, voerbespaarders etc. uit het voer gehaald zijn, is het logisch gevolg dat we als varkenshouders meer antibiotica moeten gebruiken, omdat ze nu niet meer in het voer zitten. Maar een varkenshouder zal niet klakkeloos grote hoeveelheden antibiotica geven aan zijn dieren omdat ze gewoonweg ook duur zijn. En gezien we voortdurend op de kosten moeten letten, zullen we ook konstant waken voor een te hoog medicijngebruik.
  Daarnaast vind ik dat we eens in kaart zouden moeten brengen hoe het verloop is de afgelopen jaren van het antibiotica gebruik bij mensen. Dat is pas zorgwekkend!! Als ik verhalen hoor van mensen die 'even een kuurtje halen' bij de huisarts en vervolgens ook de huisarts deze niet durft te weigeren. Nou dan weet ik niet waar dat nog heen gaat?!
  Kijk daar ook eens goed naar voordat een ander overal van beschuldigt wordt!

 • no-profile-image

  Dolf Veldhuis

  Aan Freek: Een volwassen Holstein-Friesian koe, want daar gaat het in de meeste gevallen om, weegt 6 tot 7 honderd kilo. Dan is het ook niet heel gek als ze meer penciline krijgen toegediend als een mens van gemiddeld (gokje)80 kg. Wanneer infecities/mastitis telkens met te weinig penciline wordt bestreden is de kans op resistentie alleen maar groter.
  Een goed initiatief vind ik de U.G.C.N. Een organisatie die de uiergezondheid wil verbeteren van de nederlandse melkveestapel. Onder het motto: voorkomen is beter als genezen.

 • no-profile-image

  john de laat

  wel toevallig dat het gebruik omhoog is gegaan ,nadat het verbod is ingevoerd van toevoegen van groeibevorderaars aan mengvoeders.Dit kon je op je vingers natellen,dan nu niet verontwaardigd zijnals het antibiotica verbruik omhoog gaat.Ben benieuwd naar het antibiotica verbruik vd mens.

 • no-profile-image

  Gino Totté

  Jammer dat iedereen veel aandacht besteed aan het te hoge antibiotica (kg of €?) verbruik, terwijl er ook bedrijven zijn die dit verbruik drastisch omlaag kunnen brengen.
  Ik stel voor om daar meer aandacht aan te besteden, om zo met zijn allen te proberen het antibioticaverbruik terug te verlagen en ook zeker om resistentie te voorkomen.

 • no-profile-image

  H Driessen (varkenshouder)

  In de varkenshouderij is veel antibioticagebruik terug te dringen door niet klakkeloos preventieve koppelbehandelingen in te zetten. Probeer eerst de oorzaak van de ziekte te achterhalen (met je dierenarts), en probeer dat op te lossen. Een tijdelijke medicatie kan hiervoor nodig zijn en moet dan ook ingezet kunnen worden. Preventieve behandelingen zijn vaak een zwaktebod of gemakzucht. Zeker als het gebeurd om een hogere groei te behalen is het niet juist. Bij de zeugenhouderij houd je door het preventief medicineren, en dit niet te communiceren met je afnemer zoals in de biggenexport vaak gebeurd, zowel jezelf als je afnemer voor de gek. Overigens zijn ook niet alle dierenartspraktijken hetzelfde op dit gebied. Smoesjes dat ze door de varkenshouders gedwongen worden om veel antibiotica voor te schrijven vindt ik onzin. Dierenartsen hebben de varkenshouders die ze verdienen en omgekeerd. Door samen te werken als een team met hetzelfde doel voor ogen, een produktieve én gezonde varkenshouderij, hebben we toekomst. Anders ben ik bang dat we ons uit de markt prijzen. Zowel dierenartsen als varkenshouders.

 • no-profile-image

  freek

  Ben benieuwd hoe ze dat wil gaan doen. Er zijn een aantal ingebrugerde handelswijzen van de zogenaamde voorlopers die je er niet meer uit krijgt. Alle biggen twee keer een prik om het gemiddeld aantal gespeende biggen met een paar procent omhoog te krijgen, ieder kwartier van de koe die droog moet een shot penciline die je in het ziekenhuis pas op de intensive care krijgt en zo zijn er nog wel wat dingen te noemen. Ik denk dat het quotum van de melk er af gaat en dat er een quotum penciline voor in de plek komt. Dan moeten we alleen hopen dat dat op het gemiddeld aanwezige dier is gebaseerd en niet op de huidige sponsoring van Bayer en consorten.

 • no-profile-image

  Cor Arts

  Gevriesdroogde 12-uurs colostrum (biest) kan een prima alternatief zijn om het gebruik van antibiotica te reduceren. Hierbij moet men denken aan speenbiggen en aan vleeskalveren van rond de 10 dagen oud die in de beginfase van de mestperiode staan.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.