Redactieblog

14 reacties

Remt Friesland Foods stijging melkprijs?

Topman Tiny Sanders van Campina is boos en teleurgesteld. Dat blijkt uit zijn verwijt aan Friesland Foods dat hij de prijs van dagverse zuivel niet kan verhogen.

Friesland Foods ging onder de prijs van Campina zitten. Die nam de levering over van dagverse zuivel bij meerdere supermarkten.

Sneu voor Sanders en kwalijk van Friesland Foods. Die heeft namelijk twee belangen. Ten eerste de levering van dagverse zuivel. Het is afzet, maar slechts een beperkt deel van het assortiment van Friesland Foods. Als dat een beetje minder opbrengt is niet erg.

Het is echter wel van belang voor Campina. Die zit veel zwaarder in de verse zuivel. Als die minder opbrengt, tikt dat aan. Het betekent dat de opbrengstprijs voor de melk achterblijft.
Dat is het tweede belang van Friesland Foods. Een lagere melkprijs van Campina betekent dat de marktconforme melkprijs van Friesland Foods lager kan blijven. En dat is goed voor de winst van Friesland Foods.

Echter slecht voor de leden. Die zijn het kind van de rekening. Dat mogen de Friesland Foods bestuurders zich best aantrekken. Het wordt tijd dat zij zich boerenbestuurders tonen en onze belangen behartigen. Of zijn Vogelaar en Keurentjes – vroeger vechters voor de boeren – op het pluche in slaap gedommeld?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bosma

  Ik betreur het dat dit nog mogelijk is als het waar is wat Tiny Sanders beweerd.
  Uiteindelijk is Friesland foods van ons als leden en ik zou de bestuurders ook wijzer willen hebben.
  ik denk dat dan ook, dat er een kentering zal komen in wat deze bestuurders bezich houd.
  mvg bart.

 • no-profile-image

  Pieter de Jong

  DE COLA JONGENS DOEN HET ANDERS

 • no-profile-image

  boer

  Goed bezig die Friesland Foods whahahahahaaha

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Dit is nu wat ik bedoel er gaat melk geld verloren door elkaar elkaar te pesten , de verkoop mensen moeten leren luisteren naar de belangen van de leden /eigenaren . dit is een duidelijk voorbeeld dat in dit kleine hoekje [nederland] van de E U markt twee relatief kleine cooperaties boeren geld aan het verspelen zijn . de leden moeten hun besturen opdracht geven samen te werken. op deze manier kunnen we meerdere tien tallen miljoenen euro"s verdienen o a door maar een hoofdkantoor en betere respons op de reklame . en nog wat dat melk vee houders bestuur kan dan beter doen wat ze moeten doen [hoeven ze zich niet te ergere wat ze een uurtje verderop weer uitgespookt hebben, viza verza]

 • no-profile-image

  carla pook

  Campina zou de melk nu ook voor 42eurocent op de spotmarkt kunnen brengen hebben ze een hogere opbrengst dan al die dagverse zuivel.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  kat en haantjes gedrag staan niet in mijn woorden boek , doel en middelen zijn voor ons melkvee houders uniform: nl het tot waarde brengen van de melk. mondiaal gezien hebben wij in nederland de beste middelen hier voor [nl cooperaties] maar wat gebeurt hier nu: de een luisterd niet meer naar de andere , dat beweegt wel maar werkt niet. iedere boer weet als je twee paarden voor een wagen spant die elkaar niet verdragen kom je geen meter vooruit. en toch moet de melk tot waarde gebracht worden, dan doe het dus met een van twee paarden

 • no-profile-image

  Berend Oevermans

  Schandalig wat hier weer gebeurd ten koste van onze melkprijs.
  Veehouders moeten zich niet met een paar eurocenten het riet in laten sturen naar aanleiding van een aantrekkende zuivelmarkt, want er zit veel meer in. De marges in de retail en de zuivelindustrie nemen alleen maar toe op dit moment.
  Friesland zet het grootste deel van haar produktie buiten de Nederlanse dagverse markt af. Dus waarom deze marktstrategie. Hoog tijd voor meer steun voor de DDB, want het is echt nodig. Verwacht van LTO niets, want zolang als LTO bestuurders en onze zuivelbestuurders met elkaar verweven zijn gebeurt er te weinig. Duidelijk is dat men er voor zijn eigen hachje zit.

 • no-profile-image

  oostrom

  Wanneer Campina niet in staat is om een hogere melkprijs te realiseren, dan moet het zijn veehouders vrij laten om bij een andere koper zijn/haar melk te laten registreren en daar niet krampachtig over tedoen.
  Boeren kunnen ook echter de poorten blokkeren, directie naar huis sturen en desnoods laat het het einde maar zijn van Campina, er staan wel weer nieuwe kopers wer op!
  Veehouders denk erom het is jullie melk en inkomen waar de heren mee spelen.

 • no-profile-image

  Benders

  Het "haantjes-gedrag" van deze twee heren kost de melkveehouders al jaren geld. Dat dhr. Sanders nu zijn beklag doet is een zwaktebod. Verstandiger zou het zijn uit te leggen waarom de investeringen in toegevoegde waarde niet werken en waarom een betere prijs voor boter en melk ook al niet goed door werkt in de melkprijs van Campina.

 • no-profile-image

  boer

  Een kat ( Sanders ) in het nauw doet blijkbaar rare sprongen......., maar verwijt tevens deze pot niet dat hij de ketel zwart ziet ??
  Immers Sanders deed met kaas jarenlang exact hetzelfde wat hij nu FF met vers verwijt !
  Overigens is fusie slechts een vlucht naar voren voor Campina met een lagere melkprijs voor de FF boeren tot gevolg !

 • no-profile-image

  boer Leen

  Campina is marktleider in verse zuivelprodukten in Nederland,en moet dat leiderschap in de markt ook tonen.Als prijzen omhoog moeten (is hard nodig) dan neem je maatregelen als marktleider. Huilen helpt niet,gewoon aan het werk gaan,prijzen omhoog ,innoveren,kosten bewaken en saneren.

 • no-profile-image

  Veehouder;coemelcoe

  De topman ,,Sanders weet toch ook wel dat campina in Belgium en zuid-nederland op ging bieden bij veehouders eind jaren 80 om melk te kunnen laden. dit was prijsopdrijvend en de wedloop kwam ten einde doordat Campina alle 4 de fabrieken met leveranciers aan comelco overnam.
  en sindsdien is de leveranciersprijs van melk alleen maar gezakt;van ongeveer Fl 0,85 naar de huidige € 0,275 ongeveer.
  In Oost duitslan ontvingen eind jaren 80 de Kolchozen ongeveer: 1,41 oost-duitsePfenning.
  En toen de muur viel onvingen wij: Fl 0,85 met veel plezier.
  Het Quotumsysteem is hier nog net als toen(een beetje ruimer) maar de ontvangen melkprijs voor de melkleveranciers is gekelderd en de Kolchozen zijn in Nederland als paddestoelen uit degrond gekomen.
  Een wonder?of toch een goede ontwikkeling;maar een gekissebis tussen zuivelcoperaties in Nederland = beleid van niets.

 • no-profile-image

  Vandenbooren

  Het word hoog tijd dat campina en Friesland Foods gaan fuseren.
  dan zullen in de toekomst zo'n problemen voorkomen kunnen worden. Samen zijn we sterk en kunnen een eerlijke prijs afdwingen.

 • no-profile-image

  bert v. d. Akker

  Campina kan deze melk tot melkpoeder verwerken. Dit geeft een hogere bijdrage aan de tot stand te brengen prestatieprijs.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.