Redactieblog

227 x bekeken 1 reactie

Maat: meer aandacht voedselproductie

Het landbouwbeleid moet zich meer gaan richten op de productie van voldoende en veilig voedsel. Dat zegt voorzitter Al­bert Jan Maat van LTO Neder­land in een interview met het Agrarisch Dagblad.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Geachte heer Maat,
  Niet dat ik het niet met u eens ben, maar nog geen jaar geleden zette uw organisatie in op energie teelt. Dit is niet te begrijpen voor de buitenwacht van de ene dag op de andere dag een totale omwenteling. Als boer weten we immers maar al te goed, dat daar waar energie gewassen groeien geen voedsel kan groeien. De groei van de wereld bevolking is een reeds jaren bekend gegeven. Ik denk dan ook dat we met elkaar in een spagaat zitten en kiezen is niet mogelijk. Het arme deel van de wereld bevolking wil ook mee delen in de welvaart, dus ook energie "verslinden" en meer voedsel verbruik per bewoner.
  Wij in het "rijke westen" gooien immers voor miljarden aan voedsel weg. Denk aan restanten van maaltijden bij horeca, ziekenhuizen etc. en "over de datum" producten. Van deze resten werd vroeger veevoer gemaakt en nu gaat het naar de stort.
  En wij in onze luie stoel maar klagen over de arme verhongerende kindertjes in Afrika of een ander arm deel van de aarde.
  Terug naar uw ideaal "Meer aandacht voor de voedsel productie" U hebt gelijk dat hier een uitdaging ligt voor de wereld leiders, helaas deze worden "gestuurd" door het geld en dat wordt niet verdiend met voedsel productie maar met voedsel handel. Hoe meer we het voedsel over de aardkloot verslepen hoe meer de handel opstrijkt. U weet net als iedereen dat je van een kikker geen veren kunt plukken, dus voedsel verslepen naar de armen levert niet op, van de armen naar de rijken is een gevulde beurs.
  Om uw ideaal te verwezelijken moeten de WTO en zijn supporters op de "schop" en tevens zult u niet uit het oog moeten verliezen, dat de boer beter gebaat is bij een leeg schap dan een overvol schap.
  Minder voedsel productie geeft doorgaans hogere prijzen dan overvloedige producties.

  Wilt u dan ook het beste voor uw leden, boeren, zult u een beleid moeten maken waarbij iets minder wordt gemaakt dan gevraagd. Ik weet wel dat dit ten koste gaat van de minder draagkrachtige consument maar als goede handelaar kan ik daar geen boodschap aan hebben.
  Als de heer Maat "De kool en de Geit wil sparen" zal de handel de lachende derde blijven en de boeren blijven werken zonder rendement (zie rapport Rabo).

Of registreer je om te kunnen reageren.