Redactieblog

21 reacties

Stads gelul

Zodra boeren zich aangevallen voelen, gaan ze schelden. Zie de kritiek op mijn weblogs. Als de tekst een beetje kietelt, roepen criticasters dat het stadsen zijn die er dus niks van snappen.

En als de landbouw een beetje vervelend in het nieuws is, is dat meteen stads gelul. En die lui bij Boerderij zijn ook vast allemaal stadsen, die dus niet weten waar ze het over hebben.

Wat ontzettend kinderachtig is dat. Want waarom is een kritische noot ineens ‘stads gezwam’? Waar slaat dat op? Volgens mij is het angst, frustratie en onmacht. Je kunt eigenlijk niks doen om je te verweren, maar even schelden lukt nog wel. Overigens helpt dat ook geen moer. De voldoening duurt hooguit een paar seconden en de kloof tussen boer en burger wordt er niet kleiner van.

Sterker nog, die kloof wordt alleen maar groter. En dat ligt dus echt niet aan de burger. Hoeveel imago-onderzoeken zijn er al niet geweest? Uit elk onderzoek kwam naar voren dat burgers helemaal niet zo negatief denken over boeren. Maar ik stel vast dat het andersom wel zo is.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joop

  Ik weet niet wat jullie schelden noemen, maar ik noem dit niet schelden! En trouwens hoe vaak wordt het woord boer wel niet negatief uitgesproken. En waarom er zo gereageerd wordt, omdat de boer steeds meer beperkingen opgelegd krijgt in zijn werkwijze en deze beperkingen allemaal van hogere hand opgelegd worden, deze hogere hand bestaat vaak uit mensen die niet van boeren komaf zijn. En hierdoor krijg je frustratie van de boer. Dus volledig terecht hoe de boer reageert, hoe zou je zelf reageren als er mensen over jouw gingen beslissen terwijl ze helemaal geen verstand van zaken hebben. Dus ik weet niet wat er met deze Weblog bereikt moet worden.

 • no-profile-image

  vincent

  Ik vind dat een stelling prikkelend moet zijn en reactie moet uitlokken. Anders is het gewoon een slechte stelling. Ik denk dat het schelden veroorzaakt wordt door een hoge mate van bedrijfs/sector- blindheid. Kijk maar eens naar de echte ondernemers binnen de sector. Die schelden niet, maar zijn contructief bezig met en in hun omgeving.

 • no-profile-image

  nico

  Boeren zijn mannen en vrouwen om trots op te zijn. Als iemand niet durft te zeggen trots op hem of haar te zijn, zie je vaak dat mensen jaloers worden. En als je dan uit een jaloerse hoek moet reageren klinkt dat vaak negatief (schelden?). Een tip voor de boeren van het platteland, "zorg dat u geen boer van de stad gaat worden". Dan hebben we een echt probleem!! Echter, remember!"je bent zoals je over komt".

 • no-profile-image

  Patrick

  Juist joop; onze sector is de laatste tijd maar al te vaak geconfronteerd met regels/uitspraken van mensen die niet weten hoe het gaat op de boerderij. Deze mensen worden dan vaak betiteld met 'stadsen'. En boeren kunnen heus wel tegen kritiek, maar deze moet wel goed gefundeerd zijn op reeële en eerlijke aannames. En daar schort het vaak aan. De 'stadsen' weten vaak niet hoe het er aan toe gaat op een boerderij, maar schreeuwen wel het hardst dat zij de waarheid in pacht hebben. En dit irriteert de boer natuurlijk, want dit schaadt de beeldvorming over de boeren en vaak rolt uit dit geschreeuw ook nog een of andere 'kromme' regel of wet. Vandaar dus dat mensen die weinig verstand van zaken hebben, zich eerst goed moeten verdiepen in hun onderwerp, voordat ze iets gaan vertellen. Hierdoor zul je niet meer zo snel als 'stads' betiteld worden.

 • no-profile-image

  Werner Louwerse

  het niveau van het antwoord of de reactie, die iemand krijgt op een stelling die hij of zij deponeert, hangt meestal zeer nauw samen met het niveau, waarop de stelling of het stukje zelf is geschreven. steek dus je hand in eigen boezem. Wannneer je wat interessants hebt te melden en ik lees het toevallig, dan zal mijn reactie ook wat langer en interessanter zijn. Met vriendelijke groet

 • no-profile-image

  P.J.Hoogland

  Heeft Margreet de column "Stads gelul" wel goed verwoord vraag ik mij af. Ze begint met ... Zodra boeren zich aangevallen voelen, gaan ze schelden. ... Ik zou het anders opgeschreven hebben. En wel op deze manier. ...Sommige boeren gaan schelden als ze zich aangevallen voelen. ... Dat klinkt dus heel anders. Ik kan mij niet voorstellen als een paar boeren schelden dat dan ook meteen maar alle boeren in Nederland scheldkannonades produceren. Daar zit nou net de kneep. Het is onterecht om het alle boeren maar aan te wrijven, wanneer slechts een paar boeren over de schreef gaan. Onder boeren is een grote diversiteit, hoe ze op verschillende situaties reageren. Dat kun je gewoom weg niet onder een en dezelfde noemer brengen. Boeren hebben er trouwens ook maar een hekel aan om over één kam geschoren te worden. "Stads gelul" kan daarom maar het beste omschreven worden als; prietpraat dat als eenheidsworst wordt aangewend, zonder dat men oog heeft voor de grote verscheidenheid in de hedendaagse landbouw.

 • no-profile-image

  wout

  Dat wij ons aangevallen klopt, maar hoe komt dat? Doordat wíj altijd óveral de schuld van krijgen. Het is gewoon een teken van onwetendheid, dat ze roepen "stomme lompe boer" of zoiets. Als er nou ook meer aandacht aan boeren wordt besteedt, gaat dit wel over denk ik. Ik merk het op school ook dat je aangekeken worden op je achtergrond. Hierdoor kun je niet meer jezelf zijn. Dit is heel lastig, vooral omdat er zo weinig "boeren" op onze school zitten.... m.v.g. Wout

 • no-profile-image

  JOOPIE

  Wat ken jij vreselijk stom lullen ga tog is nadenken. En zeg wat zinnigs.

 • no-profile-image

  DE BOER

  wat kles je tog weer een hoop onzin. Kan je nou niks zinigs zeggen? Ga tog lekker buiten spellen als je er niks van weet

 • no-profile-image

  Jojo

  Het is ontzettend jammer dat er zoveel tussen boer en burger misgaat. Het is onwetendheid van beide kanten!! Een boer weet niet hoe een burger leeft en een burger weet niet hoe een boer leeft. Tip: ieder boerenkind trouwt een burgerkind. Je kan een hoop leren van elkaar en je leert elkaar respecteren en accepteren. Dan kunnen een hoop dicussiepunten in de prullenbak.

 • no-profile-image

  kees

  hay magreet wie zit hier weer te zeuren over een kloof kom eens een paar weken op de hoeve lopen dan ga je wel anders denken als je alle regels en wetten weet je mag zelf helemaal niks bepalen over een paar jaar wordt er nog vertelt waneer we moeten melken en voeren anders krijg je weer een boete klote nedereland met al haar regels als je hier hard wil werken wordt dat meteen afgestraft

 • no-profile-image

  boere zoon

  ik ben het niet helemaal eens met de tekst de ik wordt ook wel een voor uitgemaakt dat ik allemaal vieze dingen doe met de beesten. en dan vinden ze het gek dat ik boos wordt wie vindt dat nou gek? gelukkig zijn er ook nog mensen die snappen NO FARMERS NO FOOD!! ik ben het met de reactie van jojo wel eens wie weet er nog iemand voor mij?

 • no-profile-image

  joze

  kom als "stadse" eens bij een boer kijken dan kun je zelf met eigen ogen zien of al die kritiek wel wel echt nodig is en oordeel dan. niet iedere boer die zich aangevallen voelt begint te schelden, maar kijk eens naar jezelf als je je aangevallen voelt over b.v. hoe je je werk doet,hoe reageer je dan zelfen wees dan ook eerlijk.

 • no-profile-image

  betty

  Boeren richten zich op hun land en beesten, doen ze dat niet is er geen inkomen. Indien burgers zich gaan/willen bemoeien met wat een boer zou mogen/willen dan gaat het fout. Nog nimmer zijn de burgertuinen als openbaar toegankelijk opengesteld. Nog nimmeris het houden van beesten in kooien of welke behuizing ook bij burgers aan de kaak of als openbaar mee bemoeien door de hele straat behandeld/bemoeid indien wel zijn er vechtpartijen. Zolang dit wel bij de boer als algemeen goed gedaan wordt kan/wil de boer niet meedoen. Wandelpaden vergoedingen brengen nog geen eens de extra verzekering die de boer moet nemen op. Zo zou ik nog wel door willen gaan, terwijl de burger het ziet als verbreding van zijn inkomen. Een blije Boerin zonder die verbreding.

 • no-profile-image

  Kritische man

  Als je leest dat Mevr. Thieme het erg vind dat er te veel fokkerij met koeien plaats vind omdat daardoor de melk te vet is geworden om aan de kalfjes te voeren. Weet je al precies hoeveel buitenstanders van de boeren afweten. Echter worden met berichten van de PvdD en diverse uitspraken van mensen uit de Boerderij mensen verkeerd geinformeerd, waardoor een verkeerd beeld ontstaat waar wij niets aan kunnen doen. Ik heb gister op de boerendag in Harmelen meerdere keren moeten uitleggen dat koeien niet meer met de hand gemolken worden. Hoe kunnen deze mensen over ons vak meedenken? Over de Boerderij: Alleen reportage over bedrijven met een tweede tak (bijv. Camping) en hoe goed dat allemaal is om de "kloof"te dichten. Dan moet het belastingkantoor ook maar eens een camping oprichten. Ik heb om deze redenen de boerderij opgezegd en hoop dat veel mensen mij volgen.

 • no-profile-image

  jurjen

  ik weet niet wat dat mens in der hoofd haalt om zulk dom praat op te schrijven dom figuur

 • no-profile-image

  diaspora

  Joop heeft gelijk maar dit is met alles zo,baantjesjagers en familie hebben geen kennis nodig he.. ik hoef joop verder niet aan te vullen Diaspora

 • no-profile-image

  joop

  je hoort `t Margreet. Hou op met dit onzinnige gepraat en ga wat zinnigs doen. Trouwens wat probeer je hiermee te bereiken, schrijf een weblog waar de boer wat aan heeft! Boerderij is toch een vakblad voor boeren! Sta dan ook achter ze.

 • no-profile-image

  Willempie

  Er zijn genoeg burgers die positief over boeren denken, zij weten immers dat ze zonder boeren niet kunnen leven. Er zijn ook genoeg burgers die negatief over boeren denken, daardoor wordt het woord "boer" slecht gebruikt. Er zijn echter ook weer boeren die niet goed met kritiek omgaan, dat heb ik zelf ook, je wordt gauw te emotioneel als men je aan gaat vallen. Toch moet ik zeggen dat Margreet haar beter stil kan houden. Toch heeft ze gelijk dat boeren een groot gevoel van onmacht hebben. Zelf mogen ze nog weinig meer beslissen en het traditionele vak van boer lijkt meer en meer het vak van manager te worden zoals ook in de V.S.

 • no-profile-image

  waarheid

  ik denk dat er meer een kloof licht tussen mensen die verantwording nemen en mensen die dat niet doen. daarom zijn er ook heel veel boeren die met iemand getrouwd zijn uit de zorg. daar is ook zo verzorg iemand niet goed krijg je direkt comentaar. en met de meeste andere banen hoor ik meestal bij vrienden/ relaties in me bedrijfsleven. "ja sorie maar daar ga ik niet over dan moet u een ander hebben"( ik hoor dit tien tallen keren door de telefoon en tijden gespreken.) en dat verschil tussen de genoemde burger en boer. gewoon zelf je verantwoording nemen ook na 5 uur..

 • no-profile-image

  meisje die veehouderij opleiding doet in de melkve

  Ik vind dit wel zo stom, wat er word gezegd. Dat boeren direct beginnen te schelden. Slaat toch nergens op. Heus niet elke boer gaat direct schelden, nadat er een opmerking word gemaakt. En het zal ook een stuk minder zijn als die 'stadsen' nie direct een opmerking maken. Laat ze eerst eens zien hoe het echt in zijn werk gaat op een boerderij. Voordat ze er iets van zeggen en bepalen. Ga zo maar door.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.