Partij voor de Dieren klaagt over Varkens in Zicht

De nieuwe pr-campagne van de varkenshouderij is nog niet begonnen of de Partij voor de Dieren klaagt er al over in het tv-programma Kassa.

Ik moet me inhouden om in dit blogje niet het woord ‘kippendrift’ te gebruiken. Wat wil het geval? De nieuwe pr-campagne van de varkenshouderij is nog niet begonnen of de Partij voor de Dieren klaagt er al over bij de Reclame Code Commissie. Hierover was afgelopen weekend een item te zien in het Vara-televisieprogramma Kassa (onderwerp begint na 20 minuten en 50 seconden).

15 mei gaat tiende kijkstal open

Hoe het zit? De varkenssector heeft al enige tijd de campagne Zicht in de Stal. Daarbij worden varkensbedrijven voorzien van kijkramen waar nieuwsgierige burgers doorheen kunnen kijken om te zien hoe de varkenshouder werkt. 15 mei wordt de tiende Zichtstal geopend. Mooie gelegenheid, dacht de sector, om dit luister bij te zetten met een publiekscampagne op internet én op de radio.

300 keer een radiospotje

Vanaf 15 tot 27 mei (Pinksteren) zal het spotje 300 keer te horen zijn op verschillende radiostations. Het spotje wijst het publiek op de zichtstallen. Tegen dit naakte feit kan de Partij voor de Dieren mijns inziens moeilijk bezwaar hebben. Zelf bedolf ze de radioluisteraar afgelopen najaar onder de spotjes, in aanloop naar de Kamerverkiezingen.

Heel verschillende bedrijven

Toch klaagt de partij nu over een reclamecampagne die nog niet eens is begonnen. Blijkbaar schrijven ze die op voorhand af. De partij denkt dat Varkens in Zicht een misleidend beeld ophangt. Het zou suggereren dat de ‘zogenaamde zichtstallen voor varkens representatief zijn voor de moderne varkenshouderij in Nederland’. Dit vind ik een wonderlijke klacht. Het zijn namelijk heel verschillende bedrijven, die een kijkvoorziening hebben aangebracht.

Stro en beton

Van de tien zichtstallen hebben er acht zeugen op stro. Dat is meer dan gemiddeld (waar 15-20 procent zeugen op stro houdt). Echter, nergens wordt gezegd dat alle bedrijven zo werken. Het was ook geen selectiecriterium, vertelde de woordvoerder van Stal in Zicht me zojuist. Verder zijn er van de tien kijkstallen twee biologisch en acht gangbaar. Het grote publiek ziet ook varkens op beton. Je kunt dus moeilijk zeggen dat de sector willens en wetens een romantisch of verdraaid beeld ophangt.

« vorige | volgende »

Of registreer je om te kunnen reageren.