Redactieblog

215 x bekeken 2 reacties

Herkenbare visie

De familie Schoonman reageerde op mijn column over de wantrouwende vakbondsvrouwen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harrie Bosman

  Hier wordt tussen neus en lippen door even beweerd dat de dames Van Keimpema en Van Beek geen visie hebben. Zo zullen ook de Rabobank, met het rapport over het rendement in de primaire sector, evenals oud PZ voorzitter Harm Schelhaas wel niet over een visie beschikken. Voor de verandering heb ik even in Nederlands Koenen gekeken. Visie is volgens Koenen: " het zien", inzage", " innerlijke aanschouwing", "kijk", " mening". Een "herkenbare" visie is iets wat praktisch iedereen zal "herkennen" en dus niet iets wat alleen maar je eigen hoop, verwachting of wensen betekent. De dames hebben wel degelijk een visie, maar niet de visie van de vergaderboer uiteraard. Er wordt hier door de vergaderboer wel heel eenvoudig een eigen draai aan gegeven.

  Onlangs was ik aanwezig op een lezing van Prof. A Heertje. Deze econoom hekelde de huidige managerscultuur, die ongetwijfeld, maar wat Heertje zorgvuldig vermeed te zeggen, een gevolg is van het heersende marktfundamentalisme. Zijn bekende kreet is: Economie is niets anders dan huishouding, maar het lijkt wel of een sluitend huishoudboekje het enige is dat telt. Hij is van mening dat onder welvaart niet alleen een genietbaar inkomen telt maar ook natuur, cultureel erfgoed, vrijetijd, kortom, de niet-reproduceerbare goederen die steeds meer ten koste gaan van de productie van reproduceerbare goederen. Daarom pleite Heertje voor meer vrouwen op belangrijke posities, want zo stelde hij, ”Vrouwen gaan voor kwaliteit, mannen voor kwantiteit”.
  Een vergelijkbare conclusie komt naar voren uit een onderzoek van Kredietbureau Graydon.

  Vrouwen minder snel failliet. (Intermediair 50, 11 december 2003)

  ”Vrouwelijke ondernemers gaan minder snel failliet dan mannelijke entrepreneurs.
  Dit concludeert Richard Blom, onderzoeker van kredietbureau Graydon Nederland in een onderzoek naar vrouwelijke ondernemers. Zijn vrouwen dan betere managers?
  `In beginsel niet` zegt Graydon grinnikend. Volgens hem zijn de meeste ondernemingen die failliet zijn gegaan slecht opgezet.` Vrouwen zijn een stuk zuiniger dan mannen`. Kostenbeheersing is bij hen vaak uitstekend geregeld. Ze zijn zorgvuldiger en hangen minder aan statussymbolen dan mannen`, aldus Blom. Dit laatste hangt samen met ambitie en prestatiedrang. `Het liefst zouden startende mannen een week later al multinationals leiden, vrouwen houden het bedrijf liever klein. Vrouwen gaan vaker voor inkomen en nemen daar genoegen mee. Mannen zijn meer geneigd in clichés te denken als `stilstand is achteruitgang` en dat soort onzin. Die zadelen zich dan op met een torenhoge schuldenlast. Vrouwen hebben daar minder last van”.

  Er is dus aantoonbaar en in het algemeen een verschil in visie tussen mannen en vrouwen.
  Maar natuurlijk heeft vergaderboer ook een visie, laat me raden:
  de Nederlandse zuivelsector is toonaangevend, hertstel, superieur en wij kunnen, herstel hebben de morele plicht om de hongerigen in Europa, herstel de wereld te voeden en de wereldzuivelmarkt overheersen. Daarom moeten we zorgen dat we tot de beste en meest concurrerende ter wereld behoren want anders zijn we ten dode opgeschreven.

  Want, zo schrijft vergaderboer: ”Het betekent voor de toekomst van de landbouw in Nederland de hond in de pot”.
  Een ontnuchterende conclusie hierop komt van Mirjam de Rijke, een paar regels uit, ” 38 leugens over de economie”.

  ”Deze hele retoriek is gebaseerd op de mythe dat je alleen maar overleeft als je de grootste bent en bovendien het snelste groeit van allemaal. Alsof ieder land, ieder bedrijf, iedere haven (Schiphol, Rotterdam) die niet tot de vijf beste van de wereld behoort, gedoemd is ten onder te gaan. In die optiek heet het zelfs gevaarlijk indien de zuivelproductie in een ontwikkelingsland sneller groeit dan in Nederland”.

  Ook de visie van vergaderboer is hiermee dus ontmaskert als conservatief, Nationalistisch, imperialistisch expansief en mannelijk stereotypisch.
  Niet dat dit direct zo erg is maar dat een combinatie van deze eigenschappen op hoog niveau ook gevaarlijk kan zijn heeft de geschiedenis meer dan eens bewezen.

 • no-profile-image

  Harrie Bosman

  Hier wordt tussen neus en lippen even beweerd dat de dames geen visie hebben. Zo zal dus ook de Rabobank met het rapport over het rendement in de primaire sector wel niet over een visie beschikken. Nee niet de visie van de vergaderboer uiteraard. Voor de verandering heb ik even in Nederlands Koenen gekeken.

  Visie is volgens Koenen: " het zien", inzage", " innerlijke aanschouwing", "kijk", " mening".

  Een "herkenbare" visie is iets wat practisch iedereen zal "herkennen" en dus niet iets wat alleen maar je eigen hoop, verwachting of wensen betekent.

  Er wordt door de vergaderboer dus gewoon een eigen draai aan gegeven.
  Zo de wind waait zo waait mijn rokje.

Of registreer je om te kunnen reageren.