Redactieblog

56 reacties

Boeren gebruiken kinderarbeid

Een jongen van 10 op een gigantische trekker? Los van de risico's, het is en blijft kinderarbeid. En dat is verboden.

Ik geloofde mijn ogen niet! Wat ik zag was een grote trekker. Kleur en merk doen er even niet toe maar het was een joekel van een ding. Als in de cabine een tv en een minibar aanwezig waren geweest, had ik niet raar staan kijken. En achter het stuur van die hele grote trekker... een jochie van pakweg 10 jaar! Helemaal alleen. Geen volwassenen in de buurt. Niet te geloven.

Wat is dat toch met boerengezinnen dat ze hun kinderen al zo vroeg willen laten meewerken? Regelmatig zie ik kinderen trekkerrijden, het erf aanvegen, aardappels sorteren, grasmaaien en weet ik veel wat voor klusjes nog meer. Ouders zijn apetrots dat hun kind al zoveel kan. ‘En ach, het kind vindt het zelf zo leuk’.

Dat geloof ik maar half. Een vriendin van me moest tot haar 18de elke vrije middag helpen in de aardappelschuur zogenaamd omdat ze het leuk vond. Maar ze vond het helemaal niet leuk, ze wilde veel liever spelen.

Los van de vraag of kinderen het nu wel of niet leuk vinden om klusjes te doen: het is en blijft kinderarbeid en in Nederland hebben we al lang geleden gezegd: dat willen we niet. De wet is daar ook helder over: kinderen tot 12 jaar mogen niet zelfstandig ‘helpen’ op het bedrijf. Oudere kinderen mogen iets meer, maar pas als een kind 16 is mag het zelfstandig werken.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marie

  onze kinderen gaan met plezier met papa mee naar achter, en dat "helpen" van enkele jaren geleden levert steeds meer zijn vruchten af, ze gaan liever mee naar achter, als dat ze de eettafel op moeten ruimen, wat heet nu kinderarbeid.

 • no-profile-image

  Marie

  onze kinderen gaan met plezier met papa mee naar achter, en dat "helpen" van enkele jaren geleden levert steeds meer zijn vruchten af, ze gaan liever mee naar achter, als dat ze de eettafel op moeten ruimen, wat heet nu kinderarbeid.

 • no-profile-image

  Corrie

  Wat een onzin! ik ben 20 jaar jong en vind het geweldig om op die trekker rond te rijden! en meewerken dat doe ik al vanaf mijn 10e! Ik zou niet anders willen! en tuurlijk ik was een goedkope kracht, maar heb er wel werken van geleerd! en dat in tegen stelling tot veel van mijn leeftijdsgenoten!

 • no-profile-image

  de boerin.

  Wat een onzin. Bij ons helpen ze ook mee en rijden op de tractor. Veel beter dan hun moeder.Ze kunnen een wagen feilloos achteruit parkeren zonder veel ruimte. Laat dat de stadsen maar eens doen!!.Ik denk dat deze jongens later veel minder ongelukken in het verkeer veroorzaken want ze zijn veel verantwoordelijker. Ze doen gewoon hun eigen hobby's en het andere werk met plezier.

 • no-profile-image

  de boerin.

  Wat een onzin. Bij ons helpen ze ook mee en rijden op de tractor. Veel beter dan hun moeder.Ze kunnen een wagen feilloos achteruit parkeren zonder veel ruimte. Laat dat de stadsen maar eens doen!!.Ik denk dat deze jongens later veel minder ongelukken in het verkeer veroorzaken want ze zijn veel verantwoordelijker. Ze doen gewoon hun eigen hobby's en het andere werk met plezier.

 • no-profile-image

  Gerben

  Als hobby mogen jongetjes van 10 jaar wel motorcrossen. Ik reed vroeger voor mijn hobby trekker, zolang er geen vergoeding tegenover staat, mag je (in Nederland) niet over werk of arbeid praten. In Nederland is er geen kinderarbeid...

 • no-profile-image

  de Boer

  Wat een onzin zeg, je weet voor de helft niet wat het is om mee te helpen als kind, en wat je daar al niet van leerd, tegenwoordig weten ze niet meer wat werken is, als de schop moeten pakken draaien ze zich al om, daar wordt je moe van !

 • no-profile-image

  De Boer

  Wat een onzin. De meesten doen het omdat ze het leuk vinden.

 • no-profile-image

  opa

  de kinderen van agrarische afkomst die weten tenminste van aanpakken, daar kan geen stadse tegenop

 • no-profile-image

  dorieke

  Meehelpen en spelen kan toch prima samen? Het is echt niet zo dat kinderen van agrariers elk vrij uurtje moeten werken; er is nog genoeg tijd om te spelen!

 • no-profile-image

  richard perk

  Is het misschien op een groot aantal bedrijven ook gewoon een economische reden dat kinderen ingezet worden? Laten we gewoon eerlijk de waarheid onder ogen zien: er is te weinig rendement om vreemd personeel voor tal van klussen en werkzaamheden in te huren! Niet alle kinderen vinden het vervelend om hand en spandiensten te verrichten maar dat de landbouw ondanks of dankzij de liberalisering/globalisering kinderen inschakelt voor het werk: het is de droevige realiteit!!

 • no-profile-image

  de boer

  kinderen van 10 op een boerderij weten en kunnen alles beter als mensen van20 uit de stad zo leren de kinderen de gevaren op een boerderij het is echt geen kinderarbeid hoor.

 • no-profile-image

  Toon

  kinderen vinden het echter super leuk om te werken op een boerenbedrijf dit is hun passie hier zijn ze geboren en getogen en ze zien veel beter het gevaar als een stadse van 30 ze weten echt wel dat je niet achter een trekker met wagen moet gaan staan. mense als ze dat leuk vinden LAAT ZE DAT DAN OOK DOEN. wat is er erger dan iets verbieden wat ze leuk vinden. zelf heb ik dit ook gedaan en heb er nooit spijt van gehad.

 • no-profile-image

  Sake Boere

  Zolang kinderen uit vrije wil op het bedrijf willen meehelpen zie ik niet wat het probleem is. Ik denk dat je grotere problemen veroorzaakt in het kind en in je gezin als je een kind met passie voor het boerenbedrijf verbied om te helpen. Ik heb zelf vanaf mijn 13e op een boerenbedrijf gelopen uit vrije wil en ik heb van iedere minuut op en top genoten, het heeft mij gevormd. En zeg nou zelf wat is er nou mooier dan zo'n grote trekker te besturen, zolang het op het land is kan er weinig mis gaan.

 • no-profile-image

  Daan Köhne (15)

  Wanneer een kind van 10/15 (een dag) op de trekker zit is dit eigenlijk het zelfde, als wanneer een kind in de stad z'n vaders auto wast. Kinderen mogen heus wel een helpen op een berdrijf als het maar niet ten koste van z'n gezondheid gaat. Vrijetijd blijft er genoeg.

 • no-profile-image

  Dhr. Boer

  Niet alle kinderen vinden het leuk om mee te werken op het bedrijf. Maar een vader zal zijn zoon echt niet op een trekker zetten wanneer deze er een hekel aan heeft, zo`n jongen vind het prachtig om mee tewerken en wat te kunnen betekenen!!! Jongeren van het platteland hebben in hun jeugd al leren werken, en dat zie je precies terug in de maatschappij, deze mensen willen de handen nog uit de mouwen steken! Zij zeuren niet om een uitkerinkje! Ze gaan ervoor en daar kunnen vele stadse nog wat van leren. Dus geen gezeur, het kind heeft er zelf alleen maar profijt van in zijn verdere leven. En de samenleving ook.

 • no-profile-image

  chiele

  die magreet die dat stuk geschreven heeft komt cker nooit op de boerderij! die stads werken niet voor dat het moet! maar op ut platte land licht dat anders dan ken je niks anders dan werken! stelletje lui flikkers die stadsn

 • no-profile-image

  chiele

  trekker rijden voor je 16de is het mooiste wat je kunt doen! en un zoon mag zun pa helpen op de boerderij! daar komt helemaal geen kinderarbeid aan te pas!

 • no-profile-image

  klaas jan

  wat een domme praat. als dat nu je hobby is en je helpt je ouders nog. maar dat kennen die stadsen niej werken als hobby!! kunnen beter hun bek dicht houden!!!

 • no-profile-image

  boerenzoon

  Een jongen van 10 op de tractor, er bestaat toch niets mooiers dan op het land werken met de tractor. Ik vind dit echt onzin dat verschillende klusjes die je mee doet, kinderarbeid genoemd worden. Ik vind niet dat ze door moeten gaan flippen. Als je er zelf een grote passie aan hebt om thuis mee te werken, en het wordt je verboden, want het is `kinderarbeid` nou, dit zou voor mij een nachtmerrie zijn, als je niks meer mocht doen thuis. En wat de gevaren betreft gesproken, als, ik vind dan wel dat je pas als je het rijbewijs hebt de weg op mag, want anders vind ik het gevaar ook groot, maar thuis op het land, vind ik gerust dat je mag rijden, er bestaat toch niets mooiers. En ik weet wel zeker, dat als je een jongen van 16 met rijbewijs op een tractor laat rijden, die toch veel beter kan rijden dan iemand van 25 die ook eens een keer op de trekker stapt, omdat hij toevallig dat ook mag omdat hij een autorijbewijs heeft. Maarja, al met al vind ik dat dit toch echt te ver gaat, als je thuis op het bedrijf werkt omdat je het mooi vindt.

 • no-profile-image

  Leon

  Onzin zeg, er zijn nog kinderen die het helemaal geweldig vinden om te helpen. Het moet alleen geen verplichting worden. Daar heeft u gelijk in.

 • no-profile-image

  Rik

  Dit is weer zo sterk overdreven!! een kind van 10 die intresse heeft in trekker rijden mag tog? en dus ook in het bedrijf. er zijn gewoon mooie en minder mooie klussen dat moet een eventuele bedrijfsopvolger ook leren.

 • no-profile-image

  trekkerfan

  ik vind die tekst nergens op slaan een jongen van 10 die nu al op de trekker mag rijden dat is toch het mooieste wat er is en ik vind dat geen kinderarbeid.

 • no-profile-image

  rinus

  Niks mis mee maar de ouders moeten niet mekkeren wanneer het fout gaat en het stoere jong geplet onder de trekker vandaan moet worden gepeuterd of erger nog wanneer hij anderen per ongeluk onder die mooie zware trekker vermorzeld of voor het leven ongelukkig maakt. Bedenk goed dat je achteraf jezelf altijd de vraag moet kunnen stellen: Heb ik alles gedaan wat mogelijk was om dit ongeluk te voorkomen?.

 • no-profile-image

  Erik

  Kinderen die helemaal niets doen,Geen krantenwijk,autowassen,grasmaaien,Weten als ze van school komen ook niet wat werken is. Ook zie je vaak dat ze wel veel zakgeld krijgen en dus de waarde van geld niet kennen.Kortom kinderen die nu af en toe op het bedrijf helpen zullen daar later veel gemak van hebben,je kunt dat opvoeding noemen,er zijn te veel kinderen die alleen nog voeding krijgen.

 • no-profile-image

  M.J.v.V

  Onverantwoord! Natuurlijk vindt zo'n joch dat leuk maar er zijn al veel te veel ongelukken gebeurd op de landbouwbedrijven. Ook ik moest vroeger veel meewerken op de boerderij. Mijn ouders vonden dat fijn en dan wil je als kind niets liever dan van hun waardering krijgen. Studenten? Dat waren opvreters. Hadden ze mij maar laten leren, in mijn hard wilde ik niets liever maar durfde er niet eens voor uit te komen! Mijn kinderen hebben wel de kans gehad om te doen wat ze zelf wilden in mijn man en ik hebben zelf gezorgt voor inkomen zonder onze kinderen in te zetten!!!

 • no-profile-image

  ik

  ik vind het flauwe kul dat dit zo gezegd wordt ik ben nu 26 ik reed voor mijn 10 jaar en met de 12 jaar al over de weg ik heb er niks van geleden ik vond dat wel het mooiste wat er was mooier als met een skelter spelen met vrienden

 • no-profile-image

  Gerrit

  Mee helpen op de boerderij of altijd werken moeten is een groot verschil, ze worden er niet slechter van, konden alle kinderen maar zo genieten Ze hebben al vanaf drie jaar geoefend op de traptrekker met 12 rijden ze veiliger als de opa van 70, maar a.u.b. niet op de openbare weg i.v.m verzekering maar niet alle kinderen kunnen zonder toezicht,je moet ze wel kunnen vertrouwen en een beloning of uitstapje moet het wel opleveren, los van de economische noodzaak, op de fiets naar school is ook niet zonder gevaar. zou de glundere kopjes van mijn trekker rijdende kleinzoons niet graag willen missen

 • no-profile-image

  ellie

  Inderdaad is kinderarbeid verboden. Maar vaak willen kinderen zelf helpen. Alleen moeten we allemaal niet het punt "veiligheid" uit het oog verliezen. Want het blijven altijd nog machines. Dat geldt ook voor de meeste boeren; hoe vaak wordt er niet met een rijdende trekker meegereden, staande op een treeplank. Een keer wegschieten met je voet en je maakt een doodsklap. Of staande op de dissel!! Nog veel gevaarlijker. Laat die jongen nou (vrijwillig) helpen zolang hij daar geen anderen mee in het gevaar kan brengen. (En dat stomme gezwets over stadtse luu, dat zijn nog altijd ook klanten!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  h-j

  niks mis mee als kinderen mogen meehelpen op de trekker en bij de klusjes op de boerderij. zelf liep ik ook al vanaf mijn zesde ofzo over het land te banjeren om eventueel te helpen en toe te kijken en ik ben er volgens mij niks minder van geworden en ik kreeg er ook nog een paar centen voor zo heb ik nu en mooi spaar centje.

 • no-profile-image

  Lijntje Moons

  Als ik de verhalen zo lees van - meestal- stoere mannen die al heel jong trekker mochten rijden krijg ik kromme tenen. Maar ik vind het zeker zo onverantwoord als er kinderen klakkeloos meerijden op de trekker met b.v een open deur....zoals vanmiddag bij ons nog een kraan voorbij reed met de deur open en een kind bij pappa staand (!) achter het stuur. De koude rillingen liepen me over de rug. Je moet maar een fikse hobbel tegenkomen. Een baby in zo'n wiebelstoeltje achter de trekkerstoel is ook al geen uitzondering meer, en glimmend van trots vertellen de kersverse vaders 'dat het er al jong inzit'....tsja. Misschien missen mannen het 'navelstreng gevoel'....?? Wat betreft kinderarbeid; natuurlijk is het leuk als de kinderen met je meelopen en eens meehelpen, maar dan wel op vrijwillige basis. Ze moeten er aardigheid in hebben, en het is best wel eens handig om er een paar handjes bij te hebben maar waar begint de echte arbeid? Ik hoor ook wel eens over kinderen die alleen iets willen doen als ze er geld -per uur- voor krijgen, ook daar ben ik het zeker niet mee eens. Natuurlijk moet je ze motiveren en af en toe belonen, maar dat moet niet met een schaartje -per uur- afgeknipt worden. Overigens bestaat 'werk' niet alleen uit trekkerrijden, maar ook eens de post uit de bus halen of de was binnenhalen en de koeien ophalen....de minder 'spannende' werkjes moeten ook gedaan worden... toch? Lijntje Moons.

 • no-profile-image

  Minouche

  Helemaal mee eens dat het best gevaarlijk kan zijn, maar ons zoontje van 8 jaar was helemaal verguld toen hij van zijn vader met sloten naast de kraan mocht rijden.... ik als moeder heb dat dus nog dagen aan moeten horen hoe geweldig dat wel niet was. Wel vind ik het een stuk veiliger als er ook een volwassene is de buurt is ( kort in de buurt ) die dus tijdens calamiteiten in kan grijpen. Maar al met al.... als een kind het zelf leuk vind en het gebeurd op een verantwoorde manier.... dan is er HELEMAAL NIETS MIS MEE !!!

 • no-profile-image

  Pettuh (17)

  Okee!! ieder zn eige mening. Maar ik was apetrots toen ik op mn 10e op de trekker zat! Maar als ze een keertje tegen hun eigen zin in moeten werken, leren ze zich ook aanpassen aan iemand andrs wensen, als ze maar niet altijd gedwongen moeten werken. Tzijn geen werkpaarden ofzo. Zolang het leuk blijft, en de kinderen genoeg vrije tijd ovr houden en het zelf ook leuk vinden kant niet beter!!! Dat je zoiets groots zelf kan doen, geeft je een zeker gevoel. Niks op tege duzz

 • no-profile-image

  franny

  Ik ben mijn ouders nog steeds dankbaar dat ik mee moest helpen, ik had graag dieren arts willen worden, maar heb toch gekozen voor de boerderij en dank zij de z.g. kinderarbeid ben ik samen met mijn man en nu met onze kinderen zo ver gekomen, zodat wij nu een bedrijf hebben van 100 ha,160 melkkoeien,80 stuks jongvee, manege en een paar appartementen, dat geeft veel werk en dat heb ik dus geleerd als kind bij mijn ouders, toen wij begonnen was het bedrijf 16 ha.Onze zoons horen ook regelmatig, die boerenjongens die willen en kunnen tenminste werken.

 • no-profile-image

  Gerben

  Heb inmiddels bij verschillende bedrijven stage gelopen, toen ik vertelde dat ik van boeren afkomst was werd ik met open armen ontvangen. Onze cooperatieve bank staat te springen op argrarische opgegroeid personeel, en ik kan zo nog wel 5 andere grote/bekende bedrijven noemen. Allemaal om 1 ding, het aanpakken van werk en de mentaliteit die ze hebben. Dat hebben ze echt niet geleerd omdat ze braaf naar school gingen. Die gasten weten gewoon wat werken is, ze mekkeren niet, een hart hebben voor het bedrijf vind je alleen terug in de agrarische sector...

 • no-profile-image

  joze

  ik vind dat zijn ouders onverantwoord bezig zijn. onze kinderen reden ook op de trekker maar dan zat mijn man wel bij in de cabine om in te grijpen als dat nodig was. Soms snap ik collega boeren en diens vrouwen niet b.v. een kinderfeestje houden op het erf als er mais ingekuild wordt en de trekkers met volle mais karren over datzelfde erf rijden. onze kinderen kregen het geld niet in de schoot geworpen daar moesten ze ook voor werken, maar dan wel verantwoord.

 • no-profile-image

  de boerin.

  Wat een onzin. Bij ons helpen ze ook mee en rijden op de tractor. Veel beter dan hun moeder.Ze kunnen een wagen feilloos achteruit parkeren zonder veel ruimte. Laat dat de stadsen maar eens doen!!.Ik denk dat deze jongens later veel minder ongelukken in het verkeer veroorzaken want ze zijn veel verantwoordelijker. Ze doen gewoon hun eigen hobby's en het andere werk met plezier.

 • no-profile-image

  Corrie

  Wat een onzin! ik ben 20 jaar jong en vind het geweldig om op die trekker rond te rijden! en meewerken dat doe ik al vanaf mijn 10e! Ik zou niet anders willen! en tuurlijk ik was een goedkope kracht, maar heb er wel werken van geleerd! en dat in tegen stelling tot veel van mijn leeftijdsgenoten!

 • no-profile-image

  marie

  onze kinderen gaan met plezier met papa mee naar achter, en dat "helpen" van enkele jaren geleden levert steeds meer zijn vruchten af, ze gaan liever mee naar achter, als dat ze de eettafel op moeten ruimen, wat heet nu kinderarbeid.

 • no-profile-image

  wilco

  Denk dan ook eens aan kinderarbeid als u die goedkoope spijkerbroeken in winkel koopt Dan mag het wel ??

 • no-profile-image

  aart scherff

  Is de tafel dekken en afruimen, gras maaien, auto wassen, kamer opruimen, speelgoed opruimen ook kinderarbeid, dan doet heel Nederland hieraan mee. Als het trekker rijden op het land gebeurt kan er weinig mis gaan. De kinderen zitten daar veiliger dan menig kind in de stad, waar je al hoort dat ze op die leeftijd met drank en drugs in aanraking komen.

 • no-profile-image

  Dinand

  Ik had vroeger liever mn broertje van 10 op de trekker als ik er achter stond dan een stageloper van 20 die niet van kleins af aan is opgegroeid met trekkers. Op een trekker en juist op een grote trekker is voor een kind niet gevaarlijk. wanneer een kind alleen is (geen vriendjes) en het werk simpel denk aan cultiveren, slepen, rollen kan er niets mis gaan. openbare weg is een verzekeringsaangelegenheid maar ervaring is met landbouwverkeer 10 keer belangrijker als leeftijd in mijn ogen.

 • no-profile-image

  Monique

  Wat een onzin kinderarbeid,daar worden ze niet slechter van hoor beter dan rondhangen op de straat en dan daarbij ze doen het echt heel graag en ze leren er ook heel veel van dat is mijn mening

 • no-profile-image

  m. de boer

  Onze 3 jongens "werken" al vanaf het moment dat ze mee naar achteren mochten. Heerlijk vonden ze. Resultaat? Ze heren zijn 31-29-24 jaar en mocht vader maaien, kuilen, ploegen, kilveren of ander werk hebben. Nooit wordt er teveergeefs een beroep op ze gedaan. Ze staan te dringen. Dus wat kinderarbeid. Ze lopen gelukkig niet voor het werk weg.

 • no-profile-image

  mama

  Ikzelf moeder van drie kinderen 6, 8 en 9. Wij hebben zelf ook een boerderij , maar ik moet er niet aan denken dat zij zelf alleen op de trekker gaan rijden. Of ermee beginnen te leren. Meerijden dat gaat nog maar zelf, de rillingen lopen over mijn rug.

 • no-profile-image

  roelof

  helaas, de nederlandse mentaliteit is steeds meer aan het dalen. Ik groeide op met machines en trekkers, vond het prachtig en ik heb er nu nog steeds voordeel bij dat ik het op jonge leeftijd heb geleerd (8), ik werk nu in de mijnen in Australie en omdat ze niet alle nederlandse school diploma`s en rijbewijsen herkenen heeft het bedrijf waar ik voor werk my aangenomen op het feit dat ik van een boerderij ben en van jongs af aan heb geleerd een machine te besturen. Ik heb dit nooit gezien als kinder arbeid maar als een gedeelte van de opvoeding. Ik ben er echt niet minder van geworden. Die stadse mensen die proberen dit soort dingen aan te kaarten moeten ze een verbod geven op het schrijven van deze artikelen, want ze hebben geen idee waar ze het over hebben.

 • no-profile-image

  Wilma

  Margreet,het is goed dat je mensen zo triggerd en tot nadenken zet!!!Wat is kinderarbeid?Meehelpen op een bedrijf is voor kinderen kei leuk tot op zekere hoogte.Als het een moet wordt voor die kids is het iets anders.Maar van meehelpen leren ze alleen maar en zijn daar ook beter mee in hun eigen leven.En dan heb ik het over de wilskracht die ze erdoor krijgen om te weten wat en iets te doen en daar ook een goed gevoel door te krijgen.Maaaaaaar,kids van 10 op de traktors van deze tijd en loders en de rest,daar moeten de boeren die dat doen maar eens goed over nadenken!!!!!Wat zij leuk vonden in hun tijd is niet meer de tijd van NU.En de traktoren zijn niet meer de traktoren van vroeger,nietwaar?De grote,het overzicht door de grote,de snelheid!!!,één klein beetje gas en je bent....verder dan je verwacht had!Ja,mensen,ze leren er allemaal mee omgaan,maar is het verstandig om ze het NU al te laten doen?Wat als er iets gebeurt?Is er dan al eens over nagedacht wat dat bij z'on Kind teweeg brengt.'Oh dat zal wel meevallen?'Als iemand dat durft te zeggen!!!!Die persoon,zou eens even heel erg diep moeten nadenken!Want je bepaalt er een deel van het leven van je kind door!! Maar er zijn grenzen,maar iedereen heeft het zo druk met ZIJN werk want anders 'telt hij niet mee' in de maatschappij dat er mensen zijn die daar niet zo bij stil staan.En daar Margreet ben ik je dankbaar voor,jij zet mensen toch even tot nadenken, en wat ze ermee doen?Dat is aan hun!

 • no-profile-image

  Een boeren zoon.

  Ik vind het maar onzin dat boeren kinderen niet mee mogen helpen! op het bedrijf van hun ouders. Ik rij zelf al vanaf mijn 8 ste op een trekker en ik vond dat het mooiste wat er is. En waarom zouden kinderen hun ouders niet mogen helpen moeten deze boeren zonen en dochters net zo lamlendig worden als de jeugd van de rest van Nederland. Die niet weten wat het woord werken betekent en allemaal lamlendige nietsnutten zijn die wel een lening aanvragen als ze geld willen hebben of het van hun ouders krijgen. In deze tijden kom je daar de wereld niet mee door. Je komt alleen door de wereld om hard te werken en daar moet je wel vroeg mee beginnen want een mensenleven duurt niet zo lang.

 • no-profile-image

  --kind 14 jaar--

  als je nu niet help bij je vader en komt dan bij een gevaarlijke machiene je weet niet hoe er mee om te gaan dus is het beter om van klein kind met papa mee te rijden met de tractor zodat je snel zelfstandig kan werken

 • no-profile-image

  wout

  voor de duidelijkheid: ik werk bij iemand anders vanaf m'n 12e. Ik begon met sturen toen ik 4 á 5 jaar was en de buizenkar leeg moest. Sindsdien heb zoveel geleerd dat ik met de tractor achter pap over de weg mag. (achter pap aan) Ik vind het heerlijk en als ik bij ons in de klas rondvraag wat de rest allemaal doet de hele dag is het: msn'en, en die zooi. Werken doen ze niet, ze krijgen alles van pappie en mammie. Als ze dadelijk zelf moeten gaan verdienen valt het hard voor hun tegen. En, ik rij graag tractor, maar als ik mee moet helpen met iets buiten de tractor dan doe ik dat ook. En Margreet, als je reporter bent in de agribusiness, weet je zelf ook dat kinderen graag meehelpen. Kinderen in de stad helpen toch ook mee met de tafel afruimen en krijgen daar zakgeld voor? Dat is precies hetzelfde. Als je zoiets in de boerderij zet, weet ik zeker dat je er veel commentaar op krijgt. Ik meen dat er dik een jaar geleden zelfs een nummer was wat hierover ging. m.v.g. Wout

 • no-profile-image

  limburger

  Ik ben 15 als er iets in het land te doen is ben ik erbij! over de weg wacht ik nog 3 maandjes mee. Ik weet niets mooiers dan helemaal alleen de trekker met de kar bij rijden als het graan wordt gedorst of het hooi op banen te leggen. Ik vind het vaak erg als ik een keer niet kan helpen omdat ik naar school moet... dit stuk is dan ook pure onzin. Verder kan ik je verzekeren dat ik beter rijd dan iemand uit het centrum van amsterdam die 30 is en nog nooit op zon ding heeft gezeten. ik denk dat hier veel mensen zijn die het met mij eens zijn

 • no-profile-image

  Gerrit

  Nee, we gaan de boer de hele dag zit kapot laten werken en de kinderen TV laten kijken en achter hun PC spelletjes spelen! Geen gezeur, meewerken. Worden ze alleen maar beter van.

 • no-profile-image

  rick

  ik was 12 denk ik toen ik voor de eerste keer trekker reed , mooi was dat zeg. ik doe dan ook alles mee koeien halen uit de wei melken het voer uit de stal kruien alles maar ik doe het graag word liever boer dan wat ook helaas dat het niet voor iedereen is weggelegt.

 • no-profile-image

  mark

  Ik vond de eerste keer (11 jaar) op de Ford 4610 geweldig, maar was niet ingelicht over de werking van handgas. Gelukkig kon mijn oom op de trekker springen om deze eraf te halen. Daarna ging het zelfstandig werken steeds beter. En ik deed het ook omdat ik het leuk vond. En als mijn zoon zo groot is, mag hij me helpen met wat hij leuk vindt. Dus ook trekkerrijden en meehelpen bij de koeien.

 • no-profile-image

  Arjan

  Ik vind het heel goed dat kinderen af en toe helpen. Daar leren ze heel veel van. Als je een kind van 12 jaar steeds tussen de bieten zou laten schoffelen heb ik daar wel een beetje moeite mee. Laatst sprak ik een aannemer. Hij krijgt vaak jonge mensen via een soort leerlingenstelsel. Hij verbaast zich er over dat er kinderen van 17/18 jaar zijn die gewoon hélemaal níets kunnen. Zelfs niet eens vegen. Droevig vind ik dat. Haal ze af en toe maar eens achter de computer vandaan en laat ze maar wat klusjes doen. Er zijn ook kinderen die niets liever doen. Vooral trekkerrijden. Daar hoef je ze niet toe te dwingen.

 • no-profile-image

  Tim

  ik vind het ook dikke onzin dat kinderen niet mee mogen helpen. ik ben nu 12 jaar en ik hel elke dag mee op de boerderij beetje trekker rijden en hooi schudden en al die dingen. als die kinderen niet mogen helpen zitten ze de heledag achter de pc en de tv

Laad alle reacties (52)

Of registreer je om te kunnen reageren.