Thieme lijkt te meten met twee maten

Beste dierenbeweging, beste Marianne Thieme, zullen we in de discussie over dierenwelzijn wel met één maat meten, en het ook netjes houden en niet op de persoon spelen?

De Tweede Kamer gaat praten over het burgerinitiatief van Milieudefensie om de intensieve veehouderij af te schaffen en de Nederlandse veestapel te halveren. Dit is vanochtend formeel besloten in een vergadering van de Tweede Kamer. Meer hierover in de blog van mijn collega, politiek redacteur Henk Dokter.

Thieme tot de orde geroepen in debat over burgerinitiatief

In Boerderij van deze week schreef ik dat dit een formaliteit leek, mede gezien de (vergeleken met voor de verkiezingen) linksere samenstelling van de Kamer. Maar een saai afhamerdebatje was het niet. Hiervoor ging de toon te hoog en het venijn te diep. Fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren speelde op de persoon en trok de integriteit in twijfel van Kamerleden die uit de landbouw komen. Met name Ger Koopmans (CDA), die kritische vragen stelde, moest het verduren. Dit omdat zulke landbouw-Kamerleden niet onafhankelijk zouden zijn. Terwijl Thieme zelf sterke banden heeft met de dieren- en milieubeweging. Dat mag blijkbaar wel zonder dat de onafhankelijkheid in het gedrang komt.

Hoge toon en meten met twee maten

Twee patronen van vandaag vallen mij op, die ik bij de dierenbeweging vaker waarneem. Ten eerste de hoge toon die wordt aangeslagen. Die kan best uit diepdoorvoelde verontwaardiging voortkomen, maar ik vraag me wel af hoe houdbaar het is. Je kunt erdoor in je eigen zwaard van hoogstaande morele, maar voor anderen in toenemende mate vermoeiende, idealen vallen. In de Kamer was vandaag al iets van toenemend ongeduld waarneembaar. Kamerlid Thieme werd zelfs door de voorzitter tot de orde geroepen.

Sector heeft recht op zelfverdediging

Het andere patroon dat ik meen waar te nemen, is het toepassen van strengere normen voor de anderen dan voor de eigen club. De dierenbeweging mag een agenda hebben en zelfs een partij beginnen. Niks mis mee, dat heet democratie. Daarentegen is er al vele jaren geen boerenpartij meer in dit land. (Al weet ik dat velen het CDA als zodanig zien.) Maar als Kamerleden uit andere, op een bredere leest geschoeide partijen met regelmaat ook opkomen voor de landbouw, zijn zij bij de dierenmensen meteen niet te vertrouwen stalvazallen die je met veel misbaar mag aanvallen. Te pas en te onpas wordt geroepen dat die mensen maar één belang voor ogen hebben, het boerenbelang. En dat zeggen mensen die puur voor de dieren de politiek in gaan. Ik wil best het woord volksvertegenwoordiging eens uitleggen. Een deel van het volk bestaat uit boeren. Het is niet alleen niet slecht, nee het is noodzakelijk dat dat deel in de politiek wordt vertegenwoordigd. Maar als het om boeren gaat, is het blijkbaar lekker meppen. Ik vind het inconsequent, to say the least.

Inconsequente houding bij Varkens in Zicht

Je ziet dit (in mijn ogen) met twee maten meten ook bij de ophef over de Varkens in Zicht-campagne. De Partij voor de Dieren vindt het erg dat de varkenshouderij met overheidsgeld het imago van de sector wil verbeteren, door burgers naar bedrijven te halen. Waarom mag de sector geen imagocampagne voeren of reclamespotjes uitzenden? De dierenbeweging doet niet anders. Ik zou bijna zeggen, de landbouw heeft om te beginnen een elementair recht op zelfverdediging. Of moet de sector maar alvast op de grond gaan liggen?

Laten we het eerlijk en vriendelijk houden

Ik respecteer de dierenbeweging, en zeker de intelligente juriste en politica Marianne Thieme en haar partij. Daar zitten slimme mensen en ze menen waarvoor ze staan, daarvan ben ik overtuigd. Ook geloof ik dat ze een snaar raken bij de samenleving, waaraan de landbouw niet voorbij kan gaan. Dierenwelzijn is een echt onderwerp. Máár: zullen we in de discussie daarover wel met één maat meten, niet met twee, en het ook netjes houden en niet op de persoon spelen? Uiteindelijk hebben beide partijen elkaar nodig, dan helpt een functioneel prettige verstandhouding.

« vorige | volgende »

Of registreer je om te kunnen reageren.