Subsidie voor publiekscampagne, niet voor varkensvensters

Thiemes partij wil duidelijkheid waarom Varkens in Zicht een startsubsidie krijgt. Geen wonder, de terminologie is wel wat vaag.

Ik ga nog even door over de woede waartoe de Partij voor de Dieren zichzelf heeft opgezweept over de campagne Varkens in Zicht. Zij is boos over de €100.000 startsubsidie die LNV hiervoor heeft gegeven. Hierover moet minister Verburg uitleg aan de PvdD verschaffen; die heeft kamervragen gesteld. De dierenpartij denkt dat van dat geld varkensvensters zijn gebouwd, waardoor burgers kunnen koekeloeren. De PvdD wil horen waarom er €100.000 gemeenschapsgeld wordt besteed aan ,,misleidende publieksinformatie”. Dat het fundament van deze kritiek moerassig is, heb ik al eerder betoogd.

Publiekscampagne Varkens in zicht

Maar er is wel iets wonderlijks met die startsubsidie. Die is namelijk, vertelt woordvoerder Jan Voerman van Varkens in Zicht mij, helemaal niet gebruikt voor het bouwen of plaatsen van kijkvensters. De ton is geheel bestemd voor de publiekscampagne, met radiospotjes, die vanaf 15 mei losbarst. Er is dus geen publiek geld aan de varkensvensters besteed. Het is voor de imagocampagne.

Niet misleidend

Aan die campagne met radiospotjes met Normaal-zanger Bennie Jolink kan ik, zoals ik eerder schreef, echt geen misleidend woord ontdekken. De grote woorden van de PvdD over ,,misleidende publieksinformatie” lijken me nog steeds niet raak..

Startsubsidie of reclamesubsidie

Varkens in Zicht stelt dat bij de subsidieaanvraag is vermeld dat het geld voor de mediacampagne is, en dat dit van meet af aan de bedoeling was. Mijns inziens komt het woord ‘startsubsidie’ hiermee wel in een ander licht te staan. Het kan je op het verkeerde been zetten, en dat heeft het blijkbaar met de Partij voor de Dieren ook gedaan. Hierdoor gaan de door de PvdD ingediende kamervragen niet van de feitelijke situatie uit. Des te benieuwder ben ik daarom naar de antwoorden van de minister, binnen een week of vijf te verwachten.

« vorige | volgende »

Of registreer je om te kunnen reageren.