Samen voor de promotiekar

Henk Dokter
Albert Jan Maat is deze week begonnen aan zijn functie van voorzitter van LTO Nederland. Hij is voor vier jaar aangesteld en hij heeft er zin in.

Wij mogen spreken van een vliegende start, vindt zijn organisatie. Begeleid door voorganger Bart Jan Constandse kwam hij zich voorstellen bij de andere werkgeversorganisaties en de SER. De landelijk voorzitter van LTO onderhoudt daar persoonlijk de contacten mee.

En dan was er het kennismakingsgesprek met minister Gerda Verburg. Een echte kennismaking was het natuurlijk niet, want beide kennen elkaar al jaren van het CDA, waarvoor Maat Europarlementatier was. Van die functie heeft hij nu afscheid genomen. Maat profileert zich niet meer als CDA-er. Na het gesprek met de minister vroeg ik hem of het scheelt dat hij en Verburg beide van het CDA zijn?

Dit was zijn antwoord: ,,Belangrijker is dat zij helder communiceert; wij hadden binnen vijf minuten een goede inhoudelijke discussie. Onze relatie is zakelijk’’. Hij beseft natuurlijk ook wel dat LTO een politiek neutrale organisatie. PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens heeft al op zijn weblog gemopperd dat LTO een echte CDA-club wordt. Hij zal toch niet hopen dat het ooit nog een PvdA-club wordt?

Met borrel en hapjes

Het kennismakingsgesprek van anderhalf uur, met borrel en hapjes, leidde meteen al tot een gemeenschappelijke analyse van hoe de landbouw er voor staat bij publiek en politiek. Dat kan en moet beter, hebben Maat en Verburg geconcludeerd. De minister had ook al in gesprekken in het land, in de Tweede Kamer en met de media gezegd dat de agrarische sector zijn kwaliteiten beter mag aanprijzen. Zelf legt ze veel bezoeken af op boerenbedrijven en ik lees op haar weblog dat ze ook andere ministers meeneemt.

Ik zie Maat en Verburg als een geschikt span voor het promotievoertuig van de Nederlandse agro-sector. Maats ervaring als Europarlementarier voegt extra trekkracht toe. ,,In het buitenland spreekt men met ontzag over de Nederlandse landbouw, juist omdat die op maatschappelijke wensen is gericht’’, vertelde hij me. Dat beeld wil hij overbrengen aan dat deel van de Haagse politiek die deze overtuiging nog mist.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.