Redactieblog

4 reacties

Is een baaldag taboe?

Wanneer heb je een boerenhart? Elke week spreek ik wel een boer die zegt: ik heb er vandaag eens even helemaal geen zin in.

Als je geen boerenhart hebt, moet je wegwezen. Dat zegt Hylke Speerstra in een interview dat binnenkort in Boerderij verschijnt. Speerstra schreef een boek over het boerenleven van vroeger, specifiek in It Heidenskip, een gebied waar het vroeger letterlijk flink aanmodderen was. De schrijver stelt vast dat er sindsdien veel is veranderd, maar wat blijft is de noodzaak van een boerenhart. Als je dat niet hebt, kun je geen boer zijn. Simpel zat.

Boerenhart

Maar ja, wanneer heb je een boerenhart? Elke week spreek ik wel een boer die zegt: ik heb er vandaag eens even helemaal geen zin in. Die eeuwige gesel van de seizoenen, elke dag dat melken, elke dag tussen die zeugen lopen om te zien of alles goed is… Als boer kun je je niet zomaar ziekmelden of een baaldag opnemen. En voor sommige boeren is dat pas echt balen. Alleen is er geen boer die dat hardop tegen een andere boer durft te zeggen. Tegen mij wel, maar ik ben geen boer dus dat is relatief veilig.

Taboe

Het is jammer dat niemand er voor uit durft te komen als ie eens een baaldag heeft. Of een baalweek. Of heb je soms geen boerenhart als de aardappelen, de koeien en de varkens je even de neus uitkomen? In studiegroepen komt van alles op tafel, maar baaldagen niet. Waarom niet? Is ook dit weer een boerentaboe?

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  luie boer

  Margreet, je moest eens weten hoeveel taboetjes er nog zijn, dus met dit taboetje doorbreken ben je er nog lang niet.

 • no-profile-image

  Sjakie

  Als je toch een dagje geen zin hebt, dan doe je toch alleen de noodzakelijke dingen. En voor de rest nix!!

 • no-profile-image

  ZOEF

  Luie boer, vertel op . Wat heb je zoal in je gedachten??

 • no-profile-image

  paul

  ik neem regelmatig een baaldag, je moet je niet door anderen laten beinvloeden. Alleen de verzorging van het vee gaat wel door.

Of registreer je om te kunnen reageren.