302 x bekeken

Dierenactivisme is een groeimarkt

Het activisme rond dierenwelzijn neemt almaar toe. De radicale actievoerders vinden Marianne Thieme maar slappe hap.

Het dierenrechtenactivisme, zoals onze veiligheidsdienst AIVD dat pleegt te noemen, zal verder toenemen. Die verwachting spreekt de AIVD uit in haar jaarverslag over 2006. Dat heeft onder meer te maken met de gegroeide, uit Engeland overgewaaide dierenbeweging Respect voor Dieren. Hun acties richten zich vooral op bedrijven en personen die zich inlaten met dierproeven. Zulkemensen kunnen in toenemende mate huisbezoekjes verwachten. Actievoerders komen naar je toe, deze zomer, dus.

Auto's besmeuren


Maar het zal allemaal dus erger worden, verwacht de AIVD. Waarom? Je zou kunnen denken, er is al een partij voor de Dieren, die kan nu toch legaal in de politiek ijveren voor betere dierenrechten. Dat neemt actievoerders vast de wind uit de zeilen. Nee dus. Dat is maar slappe hap, zo'n Marianne Thieme en consorten, die via de democratische zaken aan willen pakken. Zo ongeveer zullen de mensen denken, vermoed ik, die zichzelf graag zien als de échte dierenactivisten. Als je dan de politiek verkiest om daar lekker te gaan zitten mitsen en maren, is dat dan al snel een soort collaboratie. Met het heilige gelijk ga je immers jezelf niet verlagen en in overleg. Nee, dan maak je mensen wakker, je sticht brand of je besmeurt hun auto's.

Dierenbescherming


Wel een beetje ironisch dat de Partij voor de Dieren nu hetzelfde overkomt als wat de mensen erin zelf plegen te doen: anderen afkeuren die tot overleg en compromis bereid zijn. Toen ze nog directeur was bij Wakker Dier, vond Marianne Thieme de Dierenbescherming maar een slappe club: die gingen (en gaan) met de veehouderij praten om er samen uit te komen. En nu wordt de dierenpartij hetzelfde verweten vanuit de radicale actiehoek. Zo zie je maar, je hebt altijd baas boven baas.

« vorige | volgende »

Of registreer je om te kunnen reageren.