287 x bekeken 2 reacties

Burgers bepalen inkomenstoeslag

Henk Dokter
Burgers mogen straks zeggen wat boeren moeten doen of laten om nog EU-inkomenstoeslagen te ontvangen. Boeren moeten zich nu houden aan 18 Europese richtlijnen.

Welke dan? Dat weet niemand nog, daarvoor wil minister Verburg nu juist het land in om daar links en rechts mensen en organisaties over te raadplegen.

Na deze praatronde denkt ze concrete inhoud te geven aan de nu nog vage passage in het regeerakkoord, namelijk dat het kabinet er zich voor inzet de inkomenstoeslagen in de toekomst meer te koppelen aan het realiseren van maatschappelijke waarden, zoals voedselveiligheid en voedselzekerheid, het in stand houden van het landschap en de zorg voor milieu en dierenwelzijn.
Verburg vindt het belangrijk dat burgers de boeren hun inkomenstoeslagen wel gunnen. Vandaar ook dat ze een doorsnee van de samenleving suggesties wil laten doen voor de extra vereisten. Ik hoop wel dat ze mensen ook nog even verteld waarom boeren die toeslagen ook al weer krijgen: omdat die dienen als - gedeeltelijke!- compensaties voor de drastische prijsdaling die de EU enkele jaren heeft doorgevoerd.

Zwemtrapje in de sloot

Evengoed ben ik benieuw naar de suggesties die deze volksconsultaties zullen opleveren. Verplichte weidegang voor koeien? Vast wel. Misschien zelfs een verplichte scharrelzandbak voor kippen en een wroethoek voor varkens. Ik zie ook al aankomen dat boeren hun landerijen moeten openstellen voor wandelaars of een zwemtrapje moeten aanbrengen in sloot en tocht. U ziet wel, ik schat de creativiteit van de insprekers hoog in.

Frans Timmermans blijft 't proberen

Zou de minister ook staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken zien als een maatschappelijke groepering? En ook hem vragen wat hij denkt van de inkomenstoeslagen? Zijn spontane reactie weet ik al, want die gaf hij van de week op een symposium in Wassenaar over het Europees landbouwbeleid . Timmermans zou graag een groter deel van de inkomenstoeslag willen afnemen om die over te hevelen naar plattelandsprojecten. Hij wil alsnog een discussie over deze vrijwillige modulatie in Nederland. Hij zei er eerlijk bij dat deze opvatting zeer omtreden is.
En na zijn eerdere aanvaring met minister Verburg over uitspraken over landbouwgeld voegde hij er nog aan toe dat het hier een ‘persoonlijke opvatting’ betreft, en dat hij niet het kabinetsbeleid vertolkt. Maar Timmermans blijft dus proberen om boeren hun terechte inkomenstoeslagen afhandig te maken. Verburg zal hem meer in de gaten moeten houden dan het Nederlandse volk.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    paul jansen

    Henk, jij vind dat de inkomenstoeslagen terecht zijn omdat men anders niet mee kan komen op de wereldmarkt. Als nu de andere sectoren , die al heel veel aan dierenwelzijn en milieu gedaan hebben, ook in aanmerking komen voor een riante uitkering word het een zeer kostbare zaak.

  • no-profile-image

    P.J.Hoogland

    Inkomenstoeslagen voor de boeren zijn er niet aleen vanwege de gedeeltelijke prijsdalingen in de EU de laatste jaren. Maar hard nodig om de landbouweconomie in Nederland draaiende te houden. Bij de discussies over de inkomenstoeslagen, ( om die te verlagen, met meer voorwaarden of geheel af te schaffen ), vergeet men blijkbaar dat boeren bedrijfsmatig ook belasting betalen. Boeren staan niet ingeschreven bij de kamer van koophandel en krijgen daarom voor bedrijfsmatig betaalde btw,deze btw niet terug van de overheid. Terwijl ondernemers die wel bij de kamer van koophandel staan ingeschreven hun bedrijfmatig betaalde btw wel terug ontvangen! Inkomenstoeslagen zijn daarom nodig om de door boeren bedrijfmatig betaalde btw gedeeltelijk te compenseren. Net als bij ondernemers die bij de kamer van koophandel ingeschreven staan hun betaalde btw ( zonder voorwaarden ) terug krijgen van de belastingdienst. Bovendien betalen boeren bedrijfsmatig veel meer belasting,( o.a.volle mep btw ) dan ze aan inkomenstoeslagen terug krijgen. En als puntje bij paaltje komt, kun je ook nog stellen dat boeren in wezen hun eigen inkomenstoeslagen financiëren vanwege hun betaalde belasting. De burger hoeft en betaald geen cent mee aan de inkomenstoeslagen voor de boeren. Daar komt het dan op neer. En nu wil minister Verburg ook nog eens aan de burgers vragen aan welke voorwaarden de boeren moeten voldoen om nog inkomenstoeslagen te mogen ontvangen. Het Nederlandse en EU landbouwbeleid zit maar vreemd in elkaar lijkt mij.

Of registreer je om te kunnen reageren.