189 x bekeken 3 reacties

Verburg ondergaat de vuurdoop

Henk Dokter
Voor iedere nieuwe minister is het eerste debat met de Tweede Kamer een vuurdoop. Zelfs voor degenen die jarenlang zelf Kamerlid zijn geweest, zoals Gerda Verburg.

Of misschien wel juist zij, want ineens zit zo’n persoon daar in een heel andere rol te midden van voormalige collega’s. En je wilt wel van begin af aan serieus worden genomen als lid van de regering, als dienaar of dienares van de Kroon. Zo’n pas aangetreden minister, die tot dan toe met vriendelijkheden en strijkages is omringd, ondervindt voor het eerst tegenspraak.

Spannend dus, zo’n debuut. Dat was ook te merken aan minister Verburg, woensdagmiddag. Het was een vergadering met de vaste landbouwcommissie, in één van de commissiezaaltjes. Ze zat strak en rechtop achter de tafel. Ze luisterde ernstig en ingespannen, want in het eerste deel van zo’n commissievergadering zijn alleen de Kamerleden aan het woord. Stuk voor stuk heetten die haar van harte welkom als minister. Ook de oppositiepartijen zeiden op een prettige en zelfs constructieve samenwerking te hopen. Een beetje schijnheilig, vind ik, want de oppositie is er om het ministers moeilijk te maken. Dat deden ze nu nog niet echt, maar toch was dit eerste overleg al lastig genoeg.

Het was wat ik altijd een ‘Europa-overleg’ noem. Dat vindt altijd een paar dagen plaats voor er in Brussel een vergadering is van alle landbouwministers. De agenda van die Brusselse vergadering wordt doorgesproken. Kamerleden stellen er vragen over en geven hun mening.

Zolang iedereen zich houdt aan de agenda van de Brusselse vergadering gaat alles wel goed. Daar heeft de minister zich op kunnen voorbereiden. Maar langzamerhand is de gewoonte gegroeid dat Kamerleden hier ieder onderwerp ter sprake kunnen brengen dat aan de EU is gerelateerd. En dat zijn er de landbouw natuurlijk heel veel. Dus ging het gesprek ineens over onderwerpen waarop Verburg zich niet echt had kunnen prepareren: de vetmelkers, de lange-afstandstransporten van vee, de bodemrichtlijn, de WTO, de cross compliance, de vogelgriep, enzovoorts, enzovoorts. Dan zit je als minister even met de armen omhoog. “Ik moet nog eens goed naar die Brusselse agenda kijken want u praat over onderwerpen die er niet op staan”, riep ze uit in een moment van vertwijfeling. Maar gelukkig zijn er dan altijd nog begeleidende ambtenaren die haar in een pauze van de vergadering bijpraten, of haar tijdens de vergadering met briefjes informeren.

Ze sloeg er zich daarom best goed doorheen. Tótdat SP-Kamerlid Krista van Velzen haar vroeg over het nakomen van beloften en toezeggingen die haar voorganger Veerman had gedaan. “Wat op papier staat kom ik na, voor de andere maak ik mijn eigen afweging.” Oei, dat was niet het goede antwoord. Want Van Velzen – en anderen – vinden dat Verburg álle beloften van Veerman moet nakomen, ook als die niet op papier zijn terechtgekomen. “Kamerleden zijn geen branieschoppers”, beet Van Velzen de minister toe. Toen was het ijs wel gebroken.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jans middeljans

  ik kan niet beoordelen in hoeverre schrijver dezes objectief oordeelt. ik was er niet bij. een antwoord niet weten op specialismes is ook voor een minister geen schande. inwerken kost ook tijd henk dokter volgt het doorgaans wel goed. als de minister dat ook doet komt het f goed met landbouw er blijft alleen wat weinig grond over met al die natuur en industrie een contra dictio groet jans middeljans

 • no-profile-image

  Jan

  Ze zal gerust een goede minister "kunnen" worden maar dan zal ze wel eerst dat afgrijselijke witte haarlokje moeten verven!

 • no-profile-image

  k j

  inieder geval geen bokken geschoten

Of registreer je om te kunnen reageren.