4 reacties

Uitglijder over de vetmelkers

Henk Dokter
In deze kennismakingsperiode reist minister Verburg, evenals haar collega’s, stad en land af om er met min of meer gewone mensen te praten. Ondertussen heeft ze toch ook kennis gemaakt met de Tweede en Eerste Kamer, en niet al te zachtzinnig.

Ze ondergaat als pril minister snel de macht van de fractie waar ze tot voor kort zelf in zat, die van het CDA. In de wittebroodsweken moet ze al buigen voor haar eigen partijgenoten. Leuk lijkt me dat niet, maar het tekent de verhoudingen.

Verburg en de CDA-fractie botsten deze week over de problematiek der vetmelkers. De naam ten spijt is dat geen smeuïg, maar zeer technisch onderwerp. Het is een clubje van 16 melkveehouders van wie een deel van het quotum is afgepakt, omdat Brussel oordeelt dat ze er niet rechtmatig zijn aangekomen. Daar zijn ze het niet mee eens, en ze hebben de minister gevraagd dat terug te draaien zodat ze als vanouds kunnen doorwerken. Onder aanvoering van de CDA-fractie heeft een Kamer-meerderheid bij herhaling aan Verburg gevraagd die vetmelkers tegemoet te komen. De Kamer vindt dat deze vetmelkers misschien wel op een creatieve manier van vetverevening aan een groter quotum zijn gekomen, maar verboden was dat niet. Dus past compensatie voor hun afgenomen quotum.

Verburg wilde niet

Verburg wilde daar niet aan voldoen, schreef ze in een brief aan de Kamer. Deze boeren hebben risico’s genomen en daar moeten ze nu voor bloeden. Het CDA nam er geen genoegen mee, want de partij gaat er vanuit dat die boeren er ook niets aan konden doen. De fractie dreigde zelfs een motie tegen de ‘eigen’ minister in te dienen. Wel een erg fors middel in dit kennismakingsstadium. Verburg zag in dat ze beter kon buigen en zegde op het laatste nippertje toe dat ze de vetmelkers nog één keer het superheffingsjaar door helpt. Als de CDA-fractie écht iets wil, en daarvoor een meerderheid meekrijgt, dan heeft de minister van LNV niet zo veel meer te willen.

Eerste Kamer ook al dwars

Het zat Verburg deze week ook in de Eerste Kamer al niet mee. Samen met haar collega Hirsch Ballin van Justitie verdedigde zij daar het ontwerp van de nieuwe Pachtwet. De ministers kregen het fors aan de stok met CDA-senator Wagenmakers. Die vindt dat het schrappen van de leeftijdsgrens in de nieuwe pachtwet niet goed is geregeld. Het eindigde ermee dat Hirsch Ballin een expert nog eens op onderzoek stuurt. Het resultaat is dat de behandeling van de Pachtwet nu even stilligt.
Evenals haar voorganger Veerman krijgt Verburg te maken met haar eigen partij die soms voor meer oppositie zorgt dan de partijen buiten de regeringscoalitie.

« vorige | volgende »

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PHA Steinmetz

  Senator Wagemakers heeft gelijk als wordt bedoeld dat de beeindiging zonder leeftijd van de omstandigeheden afhangt. zie de jurisprudentie uit de tijd dat de 65 jaar nog niet was ingevoerd. Boeren van 80 jaar kregen nog verlenging omdat ze nog "aktief" waren. Welke criteria gaan gelden ? De 65 jaar was tenminste duidelijk en voor de zwaardere beroepen zeker een goede grens ! Hoor de vakbonden piepen over het verhogen van de pensioenleeftijd voor bouwvakkers e.d. !

 • no-profile-image

  GUUS

  De leeftijdsdiscriminatie moet eruit eigenaren kunnen ook zelf bepalen wanneer ze willen stoppen,goed dat de 2 de kamer dat inzag en dit even meenam.Klasse

 • no-profile-image

  j.verstraten

  Kan dhr dokter mij eens uitleggen hoe quotum van vetmelkers wordt afgepakt? Volgens mij hebben ze bijna geen quotum, alleen een erg hoog vetpercentage van dat quotum. Beter was geweest als iedereen gewoon een kg vetquotum had gekregen.Dat had veel problemen opgelost.

 • no-profile-image

  j litjens

  ik vind dat deze melkvee houders bewust de gok genomen hebben om door deze maas van de wet heen te fietsen ,hebben hier jaren van geprofiteerd,maar terecht dat ze nu op hun bek gaan. alle andere veehouders hebben jaren zich netjes aan hun quotum moeten houden

Of registreer je om te kunnen reageren.