300 x bekeken 3 reacties

Thieme is niet proefdiervrij

Henk Dokter
Proefdiervrij is de Partij voor de Dieren (PvdD) dus niet. De grote geldschieter van de partij verdient zijn geld met muggenklamboes die zijn geïmpregneerd met een insectenwerende stof.

Die stof is op dieren beproefd, zegt een woordvoerder van Bayer, het bedrijf waarvan Pierson het spul betrekt. NRC Handelsblad onthult dat in zijn editie van zaterdag. Een nogal pijnlijk verhaal voor een partij die zegt voor de dieren, dus ook voor de proefdieren op te komen.

Dat Marianne Thiemes partij een suikeroom heeft in de persoon van Nicolaas Pierson is geen nieuws. Deze in Thailand gevestigde zakenman is zo begaan met het lot van dieren dat hij klamboes ontwikkelde die de malariamug moeten tegenhouden (hoef je, zoals Pierson zegt, ‘geen enge spuitbussen’ te gebruiken). En hij is dus ook bereid geweest om de PvdD met een groot bedrag te steunen. Het verklaart dat zo’n arm clubje zo veel geld aan radioreclame heeft kunnen verspijkeren. Voor het eerst lees ik nu in de krant dat Pierson €300.000 heeft geschonken. En dat het succes van zijn muggennetjes te danken is aan een stofje van chemieconcern Bayer dat bij de ontwikkeling ervan dierproeven nam.

Zowel Pierson als Thieme reageren ontwijkend op deze berichtgeving. Pierson zegt in de krant dat de dierproeven niet ter sprake kwamen in het gesprek dat hij met Thieme had over de geldgift. Thieme vergoelijkt in NRC Handelsblad de dierproeven als een ‘noodzakelijk kwaad’. Op haar website reageert Thieme feller. Ze noemt het tendentieuze en onjuiste aantijgingen. Maar in haar opgewonden betoog lees ik niet dat er geen proefdieren te pas zijn gekomen aan de ontwikkeling van deze stof. Dat zou me heel onwaarschijnlijk lijken, want de inzet van proefdieren bij het testen van deze (giftige) stoffen is onvermijdelijk. Bayer bevestigt dat dus ook.

Een partij die tegen proefdieren is en toch geld aanpakt van een ondernemer die zijn fortuin maakt met spul dat met proefdieren is ontwikkeld, maakt zich erg ongeloofwaardig. Het is nóg netjes van NRC Handelsblad dat de krant pas na de Statenverkiezingen met deze onthulling kwam.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  chj frijns

  De mensen van de dierenpartij zijn de grote huigelaars zij praten nooit over mensen zitten in de kamer en in de kamer om zakken te vullen

 • no-profile-image

  janny van den bogert

  Dinsdag de weblog van Marianne Thieme gelezen. Daarin schreef zij dat Pierson DOOR DE MARKT GEDWONGEN werd om geimpregneerde klamboes te gaan gebruiken. Ik heb toen de volgende reactie naar de PvdD gestuurd: "Hoezo door de markt gedwongen???? Waar ken ik dat zinnetje toch van, van de intensieve veehouderij misschien? Meneer Pierson had ook kunnen zeggen, nou dan produceer ik die klamboes toch niet meer!Einde reactie. Vrij snel daarop kreeg ik een mailtje terug van een medewerkster van de PvdD dat zij dat zinnetje niet terug kon vinden in de weblog. Ik ben gelijk weer de weblog gaan bekijken en wat denk je, de weblog was van de site gehaald. De Pvd D kon mij niet vertellen waarom en bleef bij de bewering dat dat ene zinnetje er niet in stond. Enkele uren later stond de weblog weer op de site, aangepast natuurlijk. Beetje vreemd, nietwaar?

 • no-profile-image

  Michel

  Nee hoor janny, dat is de gebruikelijke manier van werken van de pvdd. Manipuleren, liegen, alles op een suggestieve wijze uit verband trekken en altijd de schuld te geven aan de boeren, maakt niet uit waar het probleem over gaat. Ze willen de boeren weg gesaneren en dan moeten we met zijn allen maar op een houtje bijten. Als er zo over buitenlanders gepraat wordt dan is heel nederland te klein, maar over boeren mag blijkbaar alles geroepen worden. Gelukkig sprak ik onlangs een paar mensen uit de 2e kamer en die werden geheel niet goed van het gedrag van thieme. Dus het waren verloren stemmem.......

Of registreer je om te kunnen reageren.