5 reacties

Neem bloemen mee naar de minister

Henk Dokter
Dat Gerda Verburg nu uitgerekend een krachtpatser als Cees Veerman bij LNV gaat opvolgen lijkt me niet makkelijk. Op het departement lopen ze weg met hem en hij laat zich ook door zijn personeel toezingen. Alleen over parades naar Noord-Koreaans snit heb ik nog niets vernomen. Misschien nog bij zijn afscheid.

Landbouw een nieuw vak

Puur op kennis begint de nieuwe minister van LNV met een achterstand. Ze is weliswaar boerendochter, maar landbouwvraagstukken zijn geen onderdeel van haar arbeidsverleden. Veerman was boer én wetenschapper en kende de landbouw al van binnen en buiten voor hij als minister aantrad. Voor Gerda Verburg begint dat nu pas. Ze moet zwaar leunen op haar ambtenaren. Die zijn bij LNV meestal zeer toegewijd.

Veel kamerervaring

Verburg heeft ook een groot voordeel op Veerman. Ze is sinds 1998 lid van de Tweede Kamer. Ze kent de slangenkuilen en mijnenvelden van Den Haag. Veerman kwam daar als een vreemdeling en hield tot het laatst moeite met het politieke bedrijf. In tegenstelling tot Veerman voelt Verburg zich daar niet boven verheven. Ik denk dat zij makkelijker met de Kamer omgaat dan Veerman.

Doorzetter en polderaar

Gerda is actief op vele fronten. Ze is een vrouw met een sterke sociale component. Op boerenvergadering zal ze het vast goed doen, ze zal de overlegcultuur van Veerman voortzetten. Ze zal zich zeker niet door de boerenbobo’s laten ompraten of zelfs maar afbluffen. Ze wil nog wel eens een marathon uitlopen. Het zegt veel over haar karakter: zij is een doorzetter.

Vrouwen aan de top

Gerda Verburg gaat naar een ministerie dat als een ,,mannenbolwerk’’ wordt afgeschilderd. Inderdaad is er nooit eerder een vrouw minister geweest. Dat is natuurlijk voor iedereen, binnen en buiten LNV, wel even wennen. Maar er was al wel eerder een vrouwelijke staatssecretaris. Geke Faber kwam echter onder de dominante minister Brinkhorst niet erg uit de verf kwam. Vrouwen zijn doorgedrongen tot hoge ambtelijke functies. Een van de directeuren-generaal is een vrouw, Renée Bergkamp. Zij zou zelfs kunnen promoveren tot secretaris-generaal nu Chris Kalden vertrekt. Dan ligt de politieke én ambtelijke leiding in vrouwelijke handen. Daarnaast worden zes directeursfuncties bekleed door vrouwen, bijvoorbeeld Annemie Burger, directeur van de AID. Zo’n mannenbolwerk is LNV helemaal niet. Maar neem voortaan wel bloemen mee als u bij de minister op bezoek gaat.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit Apeldoorn

  Heel veel succes en gefeliciteerd,met de benoeming Laat de boeren niet in kou staan. Gr Dit Apeldoorn v d Brandhof Woudenberg ook CDA

 • no-profile-image

  Henk van Kraats

  Is ze binnenkort ook te zien in een fotoreportage van "Mooiste Boerendochter ?"

 • no-profile-image

  P.J.Hoogland

  Alweer iemand als minister van LNV die geen flauwe notie heeft hoe de Nederlandse landbouw economie in elkaar steekt. Want als je wel over enige kennis van de landbouweconomie beschikt, zou je zonder omwegen bedanken voor de eer om minister van landbouw te worden. Ben benieuwd wat voor probeerversies er deze kabinetsperiode weer gelanceerd zullen worden om het experimenteren met de Nederlandse landbouweconomie voort te zetten, zoals vorige kabinetten ook steeds hebben gedaan.

 • no-profile-image

  Henk

  Vrouwen op leidinggevende funkties zou toch niets bijzonders moeten zijn in een tijd als de onze? Kennelijk is het voor boeren (nog) moeilijk te verteren dat vrouwen de leiding hebben.Dat ze de politiek goed kent en met de kamer om weet te gaan en een doorzetter is is heel belangrijk. Ik wens haar heel veel succes toe.

 • no-profile-image

  Ook vrouw

  Henk, bedankt. Eindelijk iemand die naar capaciteiten kijkt. En volgens zitten de boeren er helemaal niet zo me dat we een vrouwelijke landbouwminister krijgen, het is voornamelijk de (landbouw)pers die erover lijkt te vallen. Ik heb nog nauwelijks inhoudelijke reacties gelezen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.