Redactieblog

196 x bekeken 2 reacties

Deense boer: groot op een mooi platteland

U bent vast wel eens in Denemarken geweest. Wat zien we daar? Een schitterend verzorgd landschap. Wijde verten, rust en koeien in de wei. Kortom een omgeving waar je graag boer zou willen zijn.

Dat vinden veel Nederlandse boeren. Ze zijn er in groten getale naar toe getrokken en melken een belangrijk deel van het Deense quotum vol. Als je met ze praat zijn ze vol lof over het land. Minder regels, meer kansen om te boeren en geen hetze van groepen als Wakker Dier en nu dan de Partij voor de Dieren.

Een kennis van ons woont er. Vorige week hebben we even gebeld. Hij verbaast zich over de discussie over de veehouderijsector in Nederland. Dat is in Denemarken niet aan de orde. Hij heeft het gevoel dat ze daar als boer en onderdeel van het landschap nog worden gewaardeerd.
En dat terwijl de veehouderijbedrijven in Denemarken gemiddeld bijna twee keer zo groot zijn als de Nederlandse. Men levert daar per bedrijf 850.000 kg melk af en in Nederland 495.000. Bovendien groeide het Deense bedrijf in 2006 met ruim tien procent en de Nederlandse veehouder met 7 procent. Het duurt niet lang dan zijn de Deense bedrijven dubbel zo groot.

Twee conclusies: de Deense boer krijgt sneller een lagere kostprijs dan de Nederlandse en hoewel zijn bedrijf twee keer zo groot is blijft het Deense platteland mooi. Waar maken we ons in Nederland dan nog druk om bij de schaalvergroting?

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Douwe DK

    Het is hier echt niet zo dat alles veel simpeler is als in NL. de regels zijn de laatste jaren steeds scherper geworden. Onzinnige regels die veel geld kosten hebben ze hier net zo goed. Het kan hier bv. zo maar twee jaar duren voordat je je vergunningen voor uitbreiding voor elkaar hebt!!!!!!!!!!

  • no-profile-image

    Henk

    Een land als Denemarken kan ook alles veel simpeler, het is er niet zo vol als in nederland. Groter dan nederland en maar +/- 5/6 miljoen inwoners en het overgrote deel daarvan woont in Kopenhagen en omstreken. Dit is een land wat zeker perspectief biedt voor agrariers uit nederland. Als je door zulke landen rijdt bekruipt je het gevoel van: wat doe je toch nog in nederland als veeboer waar de overheid, milleu organisaties, wakker dier en al dat gedoe meer steeds weer zinnige of onzinnige regels bedenken die het voor de boer maar moeilijker maken en veel geld kosten voor je ook maar een spade in de grond hebt gezet om iets te doen. Ik denk dat dit een land is met toekomst voor een boer.

Of registreer je om te kunnen reageren.