Redactieblog

Vrouwen beter buitenshuis

Een onderzoek geeft aan dat veel vrouwen op de agrarische bedrijven de handen uit de mouwen steken.

Dat beperkt zich niet tot administratieve handelingen, nee, men draait voor driekwart gewoon mee. Een veel kleiner aantal neemt echter deel aan de beslissingen over de bedrijfsvoering. Een boerin is dus vaak alleen maar een goedkope arbeidskracht. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat de vrouw lang niet altijd wordt beloond.

Opmerkelijke gegevens. Evenals de reacties hierop. Albert Jan Maat van de LTO vindt dat de vrouw, die een samenwerkingsvorm is aangegaan, ook ondernemerskwaliteiten moet hebben om mee te beslissen. Merkwaardig. Heeft Maat nooit gehoord van het feit dat het fiscaal aantrekkelijk is om een maatschap te vormen? Al zou de boerin alleen maar koffiezetten voor de boer, dan is de belastingdienst al vrouwvriendelijk.

Persoonlijk sluit ik me veel liever aan bij Dirk Bruins van de NAJK. Die ziet de vrouw als sparringpartner, vaak met een baan buitenshuis. Helemaal mee eens. Boer en boerin altijd samen thuis schept een heel klein wereldje.

Daar erger ik me ook aan bij "Boer zoekt vrouw". Zoals dat thans gebracht wordt zou het moeten heten "Boer zoekt partner voor alle bezigheden binnen en buitenshuis." Daar ben ik niet voor.

Het beste is dat de vrouw van een boer buitenshuis werkt. Dat verfrist het gezinsleven, is een goede tweede tak, geeft de vrouw zelfstandigheid en later een eigen pensioen. En het belangrijkste: onafhankelijk van haar boer.

Of registreer je om te kunnen reageren.