Redactieblog

209 x bekeken

Verspreiding bluetongue ligt stil

Het bluetongue-virus breidt zich vrijwel niet meer uit.

Dat blijkt uit het aantal uitbraken dat de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) registreert. Nederland telt nu 6.408 bedrijven die besmet zijn met bluetongue. In de afgelopen drie weken zijn er 73 nieuwe besmettingen bij gekomen. Dat is een toename van 1 procent.

De nieuwe gevallen zijn hoofdzakelijk in Friesland, Groningen en Flevoland gemeld. Het aantal bemsettingen steeg in deze provincies afgelopen weken met respectievelijk 10, 6 en 8 procent. In de rest van het land zijn er vrijwel geen nieuwe besmettingen gemeld.

Knuttendeskundige Kees Booij van de Wageningen Universiteit merkt dat in het monitoringsproject ook minder knutten worden gevangen. "De knutten zijn er nog wel, maar in veel kleinere aantallen dan een paar maanden geleden." WUR is bezig met een onderzoek naar de overwintering van knutten. Hierbij worden zowel in de stal als buiten knutten gevangen. "We zijn nu drie weken bezig en het lijkt dat we in de stal meer knutten vangen dan buiten. Dat is op zich ook logisch, want de temperatuur in de stallen is ook hoger."

Of registreer je om te kunnen reageren.