Redactieblog

455 x bekeken 2 reacties

VWA: besmettingen bluetongue weer melden

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) roept veehouders op om nieuwe besmettingen met blauwtong te melden.

Ook bedrijven die al eerder besmet waren met bluetongue moeten nieuwe dieren met ziekteverschijnselen melden bij de VWA.

Aanleiding van het nieuwe beleid is de ingang van de knuttenvrije periode. De VWA heeft de start van de knuttenvrije-periode vastgesteld op 21 december. Mochten er ondanks dat het aantal knutten dat bluetongue kan verspreiden sterk verminderd is toch nieuwe gevallen zijn, dan moet dat gemeld worden bij de dierenarts of de VWA.

De verwachting is dat knutten vanwege het koude weer de blauwtongziekte niet meer kunnen verspreiden. De insecten zijn bij temperaturen onder de 10 graden nauwelijks actief. Uit onderzoek van de Wageningen UR blijkt echter dat de knutten in de stallen, waar het warmer is, nog wel actief zijn.

Zestig dagen na de start van de knuttenvrije periode kunnen herkauwers weer verhandeld worden zonder bloed te laten tappen. Als vervolgens twee jaar lang zich geen nieuwe gevallen van bluetongue meer voordoen, is Nederland officieel bluetonguevrij. De verwachting is echter dat de ziekte in 2008 weer op zal duiken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  miltie

  vwa is die wel op de hoogte wat zich hier afspeeld ;het is nog niet -10 GRADEN GEWEEST EN DAN NOG ZIJN ZE VOLGEN VWA.MINDER ACTIEF EN NOG NIET DOOD DUS HET GEVAAR BLIJFT

 • no-profile-image

  wil

  Beste Miltie, denk je nog steeds dat de ellende stopt als het maar koud genoeg wordt? De knutten zullen niet meer vliegen, maar onze dieren zijn al besmet. Deze week kreeg een gestresste ooi weer volop blauwtongverschijnselen, terwijl ze deze zomer al eens ziek was. Volgend jaar zal blijken dat het virus nog aanwezig is, en verspreid zal worden. Geef niet de knut de schuld van de ellende, maar de mensen die met dieren slepen tussen
  Afrika en Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.