207 x bekeken

VS bezorgd over trage economische groei

De Amerikaanse centrale bank kwam deze week met een waarschuwing. Voor de derde maal dit jaar verlaagde de Fed het belangrijkste rentetarief, nu met een kwart procentpunt tot 4,25 procent.

Het signaal dat daarvan uitgaat, is duidelijk: de economische groei dreigt verder af te nemen. Het besluit was geen verrassing. Analisten hielden er al geruime tijd rekening mee dat een nieuwe renteverlaging nodig is om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse economie blijft groeien. Sterker nog, zij hadden een nog grotere stap verwacht. De aandelen op Wall Street gingen daarom fors onderuit toen het besluit net bekend was gemaakt.

Uit een toelichting van de Fed op de beslissing, die somberder van toonzetting was dan de vorige keer, blijkt dat de bank zich zorgen maakt over de economie. Een van de beleidsmakers had daarom voor een grotere verlaging gepleit en stemde als enige tegen de nu genomen stap. Veel economen delen die analyse en verwachten dat een verdere verlaging onvermijdelijk is.

Ook in Europa bestaan zorgen over de economische ontwikkeling. Het Duitse onderzoeksinstituut Ifo verwacht voor volgend jaar een groei van 1,8 procent in Duitsland, een aanzienlijke afname ten opzichte van de 2,5 procent dit jaar. Twee maanden geleden ging het Ifo nog uit van een groei van 2,2 procent, maar volgens het instituut is de onrust op de financiële markten duidelijk toegenomen, evenals de prijs van olie.

In Nederland is eveneens sprake van een lagere groeiverwachting. Desondanks ziet het bedrijfsleven het komende jaar met vetrouwen tegemoet, zo bleek deze week uit een enquête van de Kamer van Koophandel onder ruim veertigduizend bedrijven. Zij zijn weliswaar iets minder positief over de omzet- en exportverwachting, maar denken dat de werkgelegenheid sterker zal stijgen dan dit jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.