Redactieblog

Subsidie voor Wagenings planten-onderzoek

De Wageningse onderzoeker Jochem Evers gaat onderzoek doen naar het aanpassingsvermogen van planten op hun leefomgeving.

Vanuit de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is 200.000 euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek van de leerstoepgroep Gewas- en onkruidecologie.

In het onderzoek wordt aan de hand van computermodellen gekeken hoe een plant zijn omgeving waarneemt en hoe hij hierop reageert. Het onderzoek richt zich vooral op tarwe en rijst. "Ik ga vooral kijken welke fysiologische processen ten grondslag liggen aan het aanpassingsvermogen. Daarnaast ga ik kijken wat de onderlinge invloed deze processen op elkaar hebben", legt Evers uit.

Met het onderzoek verwacht Evers inzicht te krijgen welke rassen (ideotypes) van gewassen onder bepaalde omgevings- en managementomstandigheden het beste kunnen groeien. "We kunnen ook kijken welke eigenschappen planten moeten hebben en vervolgens deze rassen zelf via plantenveredeling of op andere manieren ontwikkelen."

Het onderzoek kan ook bijdragen aan de bestrijding van plagen en plantenziekten in relatie tot de structuur en de groeiontwikkeling van een gewas. "Via het computermodel kunnen we kijken wat het effect is van het toedienen van insecticiden in een bepaald groeistadium." Het onderzoek loopt de komende drie jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.