Redactieblog

PPE: gevaar door niet melden ILT-besmettingen

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) reageert bezorgd op de uitbraak van Infectieuze larynchotracheïtis (ILT) op pluimveebedrijven in Noord-Brabant en Limburg.

Het PPE is niet alleen bezorgd over het virus, maar het feit dat de besmettingen niet allemaal door de pluimveehouders of dierenartsen zijn gemeld baart het PPE zorgen.

"De klinische verschijnselen van ILT zijn vrijwel dezelfde als de klinische verschijnselen van vogelpest. Hierdoor bestaat de kans dat wanneer een ziektegeval niet correct wordt gemeld dat een mogelijke besmetting met vogelpest veel te laat aan het licht komt", aldus PPE.

De adviescommissie van het PPE roept pluimveehouders en dierenartsen op om ziektegevallen op de correcte wijze te melden bij het dierziektemeldnummer van het ministerie van landbouw. PPE heeft aan het ministerie van LNV en de VWA gevraagd of slachtrijpe kuikens na een besmetting geslacht mogen worden, zodat het bedrijf niet 24 uur op slot hoeft.

ILT is een virusziekte die gepaard gaat met ademhalingsproblemen, productiedaling en sterfte onder pluimvee.

Of registreer je om te kunnen reageren.