Redactieblogger

207 x bekeken 4 reacties

Overdrijven en dingen niet meer doen

Dankzij de ophef rondom de kerstopa van dit jaar kwam ik er achter dat bij één van de strips op deze site iemand een vraag had gesteld. Het betrof de strip over de Gasunie.

Als er een reactie bij een column geplaatst wordt krijg ik daar automatisch een mailtje van. Of niet. Dat hangt er van af. Waarvan weet ik niet. Nu kreeg ik opeens een mailtje van een reactie op de kerstopa. En in één van die reacties stond dat er geen reactie was gekomen op de vraag.

De vraag is: "Wat heeft Opa geschreven dat hij de Gasunie de stuipen op het lijf jaagt?" Het antwoord is: "Dat weet ik niet." Ik heb er helemaal niet over nagedacht wat Opa nou precies schreef. Wat ik tot uitdrukking probeerde te brengen was dat Opa de Gasunie overspoelt met correspondentie. De Gasunie krijgt in de gaten dat er een erg vasthoudende boer woont in Bovenscheveen, en besluit vervolgens de problemen uit de weg te gaan. Dat leidt dan tot de clou in het laatste plaatje: een flinke knik in de voor de rest kaarsrechte leiding. I

k moest meteen denken aan een uitspraak die ik altijd doe als ik striptekenles geef: "Het is altijd goed, het kan altijd beter." Je kunt als striptekenaar de dingen 'gewoon' tekenen, maar ook lekker overdrijven. (Zoals bij de knik in de leiding.) Hoe meer je overdrijft, hoe minder misverstanden er kunnen bestaan over je bedoeling. En hoe grappiger, vaak.

In dit geval had ik die overvloed aan correspondentie veel nadrukkelijker in beeld kunnen brengen in het laatste plaatje. Misschien was het dan duidelijker geweest dat het niet om het 'wat' maar om het 'hoeveel' ging. Het was goed, maar het had beter gekund. Weer wat geleerd.

En uit de kerstopa heb ik ook wat geleerd. "Het is nooit goed, het kan niet."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johan

  waneer gaat opa nog eens naar de gouden leeuw? of schaatsen/de elfstedentocht rijden? of neef herman die op bezoek komt. m.v.g. johan minderhoud

 • no-profile-image

  m.v.g johan

  waneer komen de ecard's weer van opa?
  het waren altijd van die leuke ik zou ze nog wel willen sturen

 • no-profile-image

  Maarten Peters

  Hoe zijn opa,en zijn zoon,Thijs,loes en meneer en mevrouw Pennick en natuurlijk ook Meulebelt en Beusekom? Groetjes Maarten Peters

 • no-profile-image

  Maarten Peters

  Heeft Opa ouders?
  Als het ja is hoe heten ze dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.