'Opkomst megastal vereist meer bemoeienis rijk'

De opkomst van megastallen leidt tot een botsing tussen de economische en maatschappelijke functies van het platteland.

Kleine teams van ervaren ontwerpers moeten daarom gemeenten en provincies helpen bij de ruimtelijke inpassing er van. Dat schrijft het College van Rijksadviseurs (CRA) in een advies aan de ministers Gerda Verburg (landbouw) en Jacqueline Cramer (vrom).

De zogeheten vliegende brigades moeten zorgen voor de zorgvuldige plaatsing van megastallen. Ook dient er onderzoek te worden verricht naar de economische gevolgen voor het platteland.

Op dit moment voldoen er volgens het CRA 185 bedrijven aan het criterium 'mega'. In de intensieve veehouderij zijn dat ondernemingen met meer dan 1.200 zeugen, 7.500 vleesvarkens, 120.000 leghennen, of 220.000 vleeskuikens. Voor de rundveehouderij ligt de lat op 250 melkkoeien of 2.500 vleeskalveren.

Zie ook:
Adviseurs wagen zich niet aan concrete adviezen
Ministers in gesprek over megastallen
'LOG's niet goed getoetst'

Of registreer je om te kunnen reageren.