Redactieblog

Nieuw virus varkensgriep ontdekt met genen vogelpest

Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben een nieuwe vorm van varkensgriep gevonden die verwant is aan vogelpest.

Het virus behoort tot de griepvirussen van het type H2, waarvan in 1957 een pandemie is uitgebroken onder mensen. Het virus heeft zowel genetische eigenschappen van varkens- als van vogelgriep. Het virus is nooit eerder bij zoogdieren aangetroffen.

Het CIDC Lelystad reageert dat er vaker vogelpestvirus bij varkens is aangetroffen. “Ook bij de vogelpestuitbraak in 2003 in Nederland zijn varkens besmet. Dit is geen reden tot paniek. Besmette dieren moeten wel extra in de gaten worden gehouden. Het wordt pas risico-val als de virussen gaan vermengen waardoor een virus ontstaat waar niemand tegen bestand is.”

Volgens de Amerikaanse onderzoekers is met het onderzoek bewezen dat het varken als virusreservoir kan functioneren waarin virussen kunnen muteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.