Redactieblog

200 x bekeken

Niet ontbijten maakt dik

Scholieren in de tweede en vierde klas van het voorgezet onderwijs die niet ontbijten zijn dikker dan kinderen die 's ochtends wel hun boterham opeten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Simone Croezen onderzocht de gegevens van 35.000 middelbare scholieren in de tweede en vierde klas om te zien of er verband bestaat tussen overgewicht en het ontbijt. Het verband tussen overgewicht en niet ontbijten blijkt sterker dan het verband tussen alcoholgebruik en overgewicht en te weinig bewegen en overgewicht.

"Bij scholieren in de tweede klas was het verband tussen het overslaan van het ontbijt en overgewicht al significant als de scholieren het ontbijt gemiddeld één of twee keer per week laten staan", aldus Croezen. "Bij de scholieren in de vierde klas wordt het verband pas significant als de scholieren vijf keer of vaker het ontbijt achterwege laten." Het verschil tussen beide groepen komt omdat vierdeklassers meer dikmakende gewoonten hebben zoals alcoholgebruik.

Waarom het overslaan van het ontbijt samen gaat met dik worden is nog niet helemaal duidelijk. Uit onderzoek blijkt wel dat kinderen die niet ontbijten vaker de rest van de dag ongezond eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.