3 reacties

Meer controles Arbeidsinspectie in land- en tuinbouw

Boeren en tuinders krijgen volgend jaar met meer controles van de Arbeidsinspectie (AI) te maken.

Dat is het gevolg van een nieuwe strategie van de dienst, waarbij de AI met name die sectoren onder de loep neemt waar de regels het meest worden overtreden.

In 2008 worden zo'n twintigduizend inspecties op de werkvloer uitgevoerd, bijna evenveel als dit jaar. De capaciteit verschuift echter voor een deel naar risicovolle sectoren. Dat zijn behalve de land- en tuinbouw ook de bouw, industrie, afvalbranche en sociale werkplaatsen. Bedrijven die in het verleden al eens eerder over de schreef zijn gegaan, krijgen daarbij extra aandacht.

Een van de speerpunten is illegale arbeid. De AI wil volgend jaar ruim 10.000 bedrijven op dit punt inspecteren. De afgelopen jaren werd bij 23 procent van de controles illegaal personeel aangetroffen, dat vaak gepaard ging met uitbuiting en onderbetaling.

De koerswijziging van de AI wordt voor een belangrijk deel ingegeven door het feit dat de organisatie moet bezuinigen. Het budget is in 2008 met ruim 62,5 miljoen euro zo’n 5,5 miljoen lager dan een jaar eerder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cjm.vervoorn

  ik ben glastuinder en heel blij met het bericht dat er weer veel gekontroleerd gaat worden.Jammer vind ik dat erover het algemeen word gekeken naar illegale arbeid daar ik merk aan de loonlijsten van de seizoen arbeiders die bij mij komen dat er aan ex vaste/losse werknemers vaak geen cao loon word uitbetaald of zelfs naar jaren nog het start loon. De grote bedrijven bij mij in de buurt lopen hierin voorop. De kleintjes glippen vaak door de kontroles met zwart werk door scholieren in de avond of weekend.Dus opruimen die rotte appels. Houden de goede agrarier hun boterham en de werknemer zijn rechte boterham

 • no-profile-image

  recht uit het hart

  het zou beter zijn als de uitzendbranche zich verplicht zou moeten certificeren.
  om mensen uit te zenden.
  het gebeurt nu veels te vaak dat ondernemers marktconform betalen en op g-rekening betalen maar dat de uitzender met valse documenten werkt en zijn premies en belastingen niet afdraagt.
  Wie moet dan bloeden, u raad het al de ondernemer.
  de uitzender is inmiddels een plof bv constructie al lang failliet.
  eerst de uitzender en dan de ondernemer.

 • no-profile-image

  Jantje

  De IKB -PSB bedrijven moeten van af januari 2008 onder de NEN 4400 werken dat houd in dat zwart en/of grijs bij niet kan voorkomen.
  Ik heb het hier over Pluimveeservice bedrijven die werken met kippen.
  Wat in deze kleine sector kan, moest ook voor de andere dienstverleners verplicht worden. Bedrijven met een NEN 4400 kunnen zich positief onderscheiden. Tot de volgende keer.

Of registreer je om te kunnen reageren.