Redactieblog

237 x bekeken 5 reacties

Maximaal 50 hectare natuurcompensatie voor Eemshaven

In de provincie Groningen moet maximaal 50 hectare landbouwgrond worden ingezet als natuurcompensatie voor de bouw van de energiecentrales bij de Eemshaven.

Dat zegt gedeputeerde Douwe Hollenga van de provincie Groningen op basis van overleg met het ministerie van Landbouw. "Het is heel bizar, maar gezien de situatie lijkt dit toch de beste oplossing", aldus Hollenga. Bij de Eemshaven worden twee energiecentrales gebouwd waarvoor in het kader van de Natuurbeschermingswet een compensatieplicht geldt.

Hoewel er vrees was dat er tot 150 hectare landbouwgrond moest worden omgevormd tot natuur, blijkt het nu om maximaal 50 hectare te gaan. "Nu kun je zeggen dat dit nog 50 hectare te veel is, maar we moeten ook keuzes maken. De ontwikkeling van de Eemshaven moet ook door en het is logisch dat bedrijven die voor meer dan een miljard investeren zekerheid willen hebben over de vergunning", aldus Hollenga.

"Daarnaast is er grond beschikbaar." Hollenga baseert zich op activiteiten van Groningen Seaports die op de grondmarkt actief zijn geweest om grond aan te kopen. "Er bleek belangstelling om grond te verkopen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bintje koper

  Zit die centrale ons twee keer in de weg!
  Wij kunnen de stroom niet kwijt en moeten nu ook nog landbouwgrond inleveren!

 • no-profile-image

  mityie

  natuur grond betekend vernieteging van plantengroei die veel C02 uit de lucht nemen ;;wat zijn die natuur en milleau mafia weer mee bezig ;;;C02 uitstoot moet verminderen en wat doen ze vlogen lekker naar Bali ;;wat een schijnvertoning;; negatief praten over C02 brengt geld op voor die club en subsiedie; min;L.N.V.laten zich bedonderen door gestuurde rapporten zoals bij mest overschot zogenaamd

 • no-profile-image

  Kubelink

  Wat wordt hieronder toch gebrabbeld?
  Natuur vernietigt plantengroei?@#$%$@#
  "milleau" en "subsiedie"?@#$%$@#
  Misschien moet die gast hieronder maar eens naar school gaan of een baan gaan zoeken i.p.v. 's morgensvroeg tot midden op de middag in een Utrechtse kroeg te hangen om daarna nog met een dronken kop voor zijn computer neer te ploffen. Als jouw IQ model staat voor dat van de gemiddelde Utrechter dan ga ik nog geloven dat de bijnaam 'Domstad' niets met die kathedraal te maken heeft.

 • no-profile-image

  Henk van Kraats

  Hou toch een ander voor de gek met "slechts" 50 ha. We hebben stroom nodig en we hebben voedsel nodig. Dus centrale bouwen en natuur maak je maar ergens in NoordRusland of Lapland. Het klimaat houdt toch geen rekening met landsgrenzen. Is er nou niemand die deze dwaze plannenmakers tot de orde roepen ?

 • no-profile-image

  Kubelink

  Nee maar, zonder natuur kunnen we wel leven denk je? Zeker nooit naar school geweest, hè? Je dacht zeker dat het begrip 'natuurcompensatie' zomaar uit de lucht is komen vallen? Het gaat natuurlijk om het behoud van biodiversiteit. Dat is van vitaal belang voor onze overleving. Daarom heeft de maatschappij onze overheid opgelegd om de teruggang in biodiversiteit tegen te gaan en dat gebeurt met verschillende maatregelen. Zo heb je Natura 2000 met de EHS, en de natuurcompensatie uit de Nb-wet. De maatschappij is dus in feite de plannenmaker. Dwaas volkje hè, die burgers? Nou nee, het is verrekte logisch dat de maatschappij dat eist. Biodiversiteit behelst alle vormen van leven op aarde (dieren, genen en ecosystemen) en is van levensbelang voor de mens. Het beïnvloedt het klimaat, lucht, water, vruchtbaarheid van de grond, voedselproductie, medicijnen, in feite elk aspect van ons leven. Ik ben benieuwd of jij dat, als 'expert in wat wij nodig hebben', wel meegenomen hebt. Als jij denkt we het alleen op stroom en voedsel kunt redden in deze wereld, vraag ik me af wie er nou echt dwaas is?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.