Redactieblog

3 reacties

Hollinga: hectarepremies moeten in Groningen blijven

Gedeputeerde Douwe Hollenga van Landbouw in de provincie Groningen vreest dat de landbouwsubsidies uit het noorde ingezet gaan worden in andere delen van Nederland.

"Na de aardgasbaten dreigen nu ook de landbouwsubsidies elders ingezet te worden", waarschuwt Hollenga.

De gedeputeerde stoelt zijn vrees op de wijzigingen in het Europese landbouwbeleid, waarin de toeslagrechten verder worden afgebouwd om het geld beschikbaar te maken voor de maatschappelijke doelen van het platteland. Uit een studie van het LEI blijkt dat het geld dan meer zal verschuiven vanuit Groningen en Drenthe naar het westen van het land.

"Ik heb LTO Noord Groningen al opgeroepen om zich te mengen in deze discussie. Ik zal dit zelf ook doen", aldus Hollenga. "Ik vind dat ook in Groningen nog veel maatschappelijke doelen in aanmerking komen voor een regionale hectarepremie. De toeslagrechten die nu in Groningen terecht komen moeten ook na de wijzigingen ten goede kunnen komen aan de agrarische sector en het platteland in deze regio", vindt Hollenga.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kremer

  Ik ben het helemaal met Douwe Hollinga eens maar deze voorstellen passen helemaal bij het kabinetsbeleid wat nou in Den Haag gevoerd word.

 • no-profile-image

  Arend

  Zolang het maar regionaal blijft moeten toeslagrechten naar maatschappelijke doelen toe ???????????????????

 • no-profile-image

  Peter

  Helemaal mee oneens, Ik ben voor flate rate! En dus tegen oneerlijke concurentie in de lidstaten. Boeren die koste wat het koste andere gewassen zijn gaan telen dan granen zijn hier anders nu de dupe van. En nu ze weer meer graan willen telen kunnen ze weer rechten kopen. Alleen maar weer ten voordele van de makelaardij kantoren. Wat schieten we hier toch allemaal mee op.
  Er blijft ook te veel geld aan de strijkstok hangen van de bijv kalverhouderij en boeren die ooipremie ontvingen slacht premie enz. Het moet nu gewoon eerlijk over alle boeren verdeeld worden.
  Reken maar is uit wat de groninger boeren hier dan per ha minder van worden als al deze flate rate word doorgevoerd. Ik denk dat het mee gaat vallen. Misschien worden ze er wel beter van!

Of registreer je om te kunnen reageren.