Redactieblog

2 reacties

Extra mestopslag drukt arbeidsinkomen melkveehouder

Het bouwen van extra mestopslag heeft in veel gevallen een negatief effect op de arbeidsinkomsten op melkveebedrijven.

Dit blijkt uit een rapport van Koeien & Kansen. De lagere kunstmestkosten en mestafzetkosten wegen niet op tegen de hoge kosten van de bouw van extra mestopslag. Een aantal van de Koeien & Kansenbedrijven heeft meer mestopslag laten doorrekenen. Gemiddeld wilden de bedrijven de mestopslag met 5 maanden uitbreiden naar 13 maanden.

Door de bouw van extra mestopslag dalen de kunstmestkosten en mestafvoerkosten doordat de drijfmest op eigen bedrijf efficiënter kan worden ingezet, en omdat de mest op het goedkoopste moment afgevoerd kan worden. De flexibiliteit bij het uitrijden is moeilijk in geld uit te drukken.

Op één bedrijf waar de mestopslag goedkoop kan worden uitgebreid en de kosten voor mestafzet dalen met 5 euro per kuub is vergroten van de mestopslag wel een aantrekkelijke maatregel.

Gemiddeld verwachten de bedrijven die de mestopslag uitbreiden een lagere afzetprijs voor mest van € 2,50 per kuub. Het bouwen van extra mestopslag kan bij deze financiële voordelen economisch wel uit.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    kost alleen maar klauwen vol geld waar geen boer beter van wordt,heel simpel.

  • no-profile-image

    jan

    op 1 bedrijf waar de mestopslag goedkoop kan worden uitgebreid. wie kan tegenwoordig nog goedkoop uitbreiden ? wat een suggestieve onzin ! het kost alleen maar handen vol geld

Of registreer je om te kunnen reageren.