211 x bekeken

ECB: stijging inflatie blijft zorgwekkend

Een aantal positieve berichten deze week. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte gisteren bekend dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 4,2 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2006.

Dat is de sterkste stijging in ruim zeven jaar. In november schatte het CBS de economische groei nog 0,1 procentpunt lager, maar onder meer een hogere agrarische productie noopte het bureau tot bijstelling van die raming.

Eerder deze week meldde het CBS al dat de consumptie van goederen en diensten in oktober met 2,8 procent is gestegen. Bij voeding, dranken en tabak (3,5 procent) was sprake van de sterkste toename in anderhalf jaar.

Het Europese bureau voor de statistiek becijferde ook nog dat Nederlanders tot de top drie van rijkste EU-burgers behoren. Alleen Luxemburgers en Ieren hebben meer te besteden. De koopkracht van de Nederlander bedraagt 31 procent meer dan het gemiddelde van de Europese Unie. Het armst zijn de Bulgaren en Roemen, die nog geen 40 procent van het gemiddelde te besteden hebben.

Of de toekomst er eveneens zo rooskleurig is, valt nog te bezien. De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich grote zorgen over de hoge inflatie en vreest dat de gestegen energie- en voedselprijzen de geldontwaarding verder in de hand zullen werken. Vorige maand bedroeg de inflatie 3,1 procent, het hoogste niveau sinds mei 2001, en flink meer dan de doelstelling van net onder de 2 procent.

De ECB denkt dat hierdoor de looneisen van werknemers zullen stijgen. Bankpresident Jean-Claude Trichet zei afgelopen week dergelijke effecten niet te zullen tolereren. De ECB staat klaar om in te grijpen, sprak hij dreigend. Vorige maand vond Trichet dat evenwel nog niet nodig; hij liet toen de rente onveranderd op 4 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.