164 x bekeken

Cramer wil onderzoek naar co2-effecten palmolie

Nederland en Maleisië gaan samen onafhankelijke onderzoekers benaderen die studie moeten verrichten naar de verduurzaming van palmolie.

Dat zijn beide landen vandaag overeengekomen tijdens een bezoek van minister Jacqueline Cramer van Vrom aan haar Maleisische collega.

Maleisië is met een jaarlijkse opbrengst van zo'n 15 miljoen ton de grootste producent van palmolie ter wereld. Een aanzienlijk deel wordt verscheept naar Nederland, de grootste importeur van de Europese Unie. Cramer vindt dat de consumptie in westerse landen echter niet problemen zoals ontbossing, vermindering van de biodiversiteit en een stijging van de voedselprijzen mag leiden. Vaak is dat echter wel het geval.

De wetenschappers die Cramer en haar ambtsgenoot gaan benaderen, zullen zich met name richten op de zogeheten co2-balans. Een belangrijk criterium dat Nederland aan duurzame palmolie stelt, is dat er in de hele keten minder uitstoot plaatsvindt dat bij fossiele grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.