Redactieblog

254 x bekeken

Ceja: braak afschaffen, interventie behouden

De Europese organisatie voor jonge boeren Ceja pleit voor het afschaffen van de braakregeling en het behoud van de interventiemogelijkheden.

Dat heeft de organisatie afgelopen weekend in het Sloveense Dobrna besloten. "Ceja vindt dat je met een braakregeling achter de markt aan loopt. Om toch een instrument te hebben om in te kunnen grijpen in de markt is interventie een goed middel", aldus Joris Baecke van het NAJK. Baecke vertegenwoordigde het NAJK op de internationale bijeenkomst. "Daarnaast is interventie voor alle landbouwproducten mogelijk, dus ook voor vlees. Dat is met een braakregeling lastiger."

De Europese jonge boeren pleiten tevens voor een risico-regeling die betaald wordt uit de plattelandsgelden. "Er wordt al gesproken over een brede weersverzekering en in sommige landen zijn verzekeringen voor dierziekten. Wij pleiten voor een brede verzekering die mede gefinancierd kan worden met Europese gelden." Een goede regeling draagt volgens Ceja bij aan de ontwikkeling van het Europese platteland.

Of registreer je om te kunnen reageren.