Redactieblog

196 x bekeken

Broederstrijd over koudmerken

Plotseling is koudmerken van koeien weer een hot item. De LTO verzette zich niet meer tegen het verbod. Toen kwam er actie.

Driehonderd Noordelijke boeren kwamen bijeen in Heerenveen. Conclusie van de avond: het verbod op koudmerken moet van tafel.

Twee grote tegenstellingen op deze bijeenkomst: groot tegenover klein en Jan van Weperen tegenover Siem Jan Schenk. Eerst groot en klein. Grote bedrijven hebben vanwege de herkenbaarheid het koudmerk nodig om de koeien te herkennen. Ze kennen de koeien dus niet meer. Bij de kleine ligt dat anders. Daar kent men de koeien nog en heeft men het koudbranden niet nodig.

De tweede tegenstelling is die tussen Jan van Weperen en Siem Jan Schenk. Van Weperen was voorzitter van LTO-melkveehouderij. Hij verloor het vertrouwen en werd bestuurlijk bekwaam weggewerkt. Sindsdien werpt hij zich op als de harde grote veehouder, zonder gevoel voor maatschappelijke waarden. Hij houdt de koeien op stal. Gevleugelde uitspraak van hem: "een koeienvlaai op het land is een kleine milieuramp". En dan nu weer zijn openlijke strijd voor het koudmerken. Hij lapt de publieke opinie aan zijn laars.

Siem Jan Schenk zit er nu mee. Van Weperen plaatst hem tussen twee vuren. De grote boer wil koudmerken en de kleine boer Schenk, die een ieder tot vriend wil houden, kiest geen duidelijke positie. "Het staat niet hoog op de activiteitenlijst", heet het.

Schenk en Van Weperen gaan nu aan tafel. "Schenk moet om", zegt Van Weperen. Ik ben benieuwd wie deze broederstrijd wint.

Of registreer je om te kunnen reageren.