1070 x bekeken

Boerenverstand mooiste boerenwoord

Een mooier boerenwoord is niet te bedenken, vindt taaldeskundige Wim Daniëls. Hij koos uit de inzendingen van lezers van Nieuwe Oogst de in zijn ogen fraaiste agrarische term: boerenverstand.

"De begin- en eindletter van het woord zijn omklapletters van elkaar", schrijft hij in het juryrapport. "Als je de 'b' omslaat zoals je een boekpagina omslaat, dan krijg je de 'd'. Sla je de 'd' om, dan krijg je de 'b'. Wonderlijk. De letters vormen samen als het ware het ideale hang- en sluitwerk van een woord."

Ook vindt Daniëls de betekenis van het woord bijzonder. Hij noemt 'boerenverstand' een compliment voor boeren. Woorden die het net niet haalden, zijn bergboerentoeslag, ziekzoeken, vredigen en kwarren.

Of registreer je om te kunnen reageren.