Redactieblog

251 x bekeken 1 reactie

AID gaat overleggen met overtreders

De Algemene Inspectiedienst gaat heel anders werken.

Men wil een omslag maken en controleren op basis van vertrouwen en samenwerking. "Het gaat om de naleving van de regels. Die is belangrijker dan controles en verbaliseren", aldus een woordvoerder van de AID.

Er is in Brabant een proefproject gestart rond de controle op de naleving van het Varkensbesluit. De varkenshouder kan zich aanmelden en de AID komt op bezoek. Daarbij staat de vraag voorop hoe de ondernemer kan voldoen aan de regels. Verbaliseren is voorlopig niet aan de orde, het gaat om communicatie.

Mooi bericht, maar enige argwaan is op zijn plaats. De AID kan zich nu wel zo communicatief opstellen, maar het blijft een controleorgaan. Daar moeten boeren op bedacht blijven. Soms is een goed gesprek voldoende, maar soms zal er toch een sanctie noodzakelijk zijn. Ik kan me wel voorstellen dat men bij nieuwe regels niet direct tot het opleggen van boetes overgaat, maar eerst nog eens uitlegt hoe men aan de regels kan voldoen.

Eigenlijk is het Varkensbesluit daarvan nu juist geen goed voorbeeld. Dat Besluit geldt al sinds 1994 en er is dus voldoende tijd geweest voor de noodzakelijke aanpassingen.

Waarom dan nu ineens deze communicatieve aanpak? Zo ingewikkeld is dat Varkensbesluit nu ook weer niet en de conclusie ligt dus voor de hand dat de varkenshouders die daar nu nog steeds niet aan voldoen gewoonweg hardnekkige recidivisten zijn. Of – en dat kan natuurlijk ook – het gaat om sufferds die ook na zoveel tijd nog niet eens weten hoe het moet. In beide gevallen heeft het volgens mij weinig zin om nog eens genoeglijk om de tafel te gaan zitten om te kijken wat de oplossing zou kunnen zijn.

Zo is mijn brievenbus – die op last van de PTT buiten het zicht van mijn woning moest worden gemonteerd – al een paar keer gestolen. Stel nu eens dat de politie de daders vindt (die kans is overigens nihil want men doet niets met de aangiftes) dan zou ik niet willen dat men met deze schurken gaat overleggen. Ik denk eerder aan onverdoofd castreren. Of is dat nu verboden door het Verdrag van Noordwijk?

Eén reactie

  • no-profile-image

    Th.Reintjes

    Het is een weis besluit van de AID om deze slag proberen te maken. Dat dit in een pilot over het varkensbesluit gaat is dan zo. We hebben veel wetswijzingen gehad, wat ook het varkensbesluit aangaat. Er zijn nog onderzoeken gaande of zaken die er onder vallen wel juist zijn. Ook blijft de vraag, of de eisen die erin opgenomen zijn, wel goed voor het varken uitpakt? Dit komt er door dit pilotproject en een goede comminucatie met de sector er wel uit. Het doel moet zijn, dat het goed is voor het varken en dat de varkens houder er mee uit de voeten kan. Als dit uit het project komt en de AID blijft de koers volgen, is dit en grote winst voor de toekomst. De AID is wel een controlerende organisatie, deze keer voor de varkenshouderij, maar is er voor de varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.