Redactieblog

359 x bekeken

Voorstel tot versoepelen BSE-regels

De Europese Commissie komt met een voorstel om het aantal koeien dat op gekkekoeienziekte BSE getest moet worden te verminderen.

Op dit moment worden alle runderen ouder dan dertig maanden getest op BSE. In het nieuwe voorstel hoeft slechts de helft van de gezonde dieren die na 1 januari 2002 zijn geboren en ouder zijn dan 42 maanden te worden gestest op BSE. Kadavers en noodslachtdieren moeten in het nieuwe voorstel onderzocht worden als ze minimaal 36 maanden oud zijn. In het huidige beleid worden de dieren vanaf 24 maanden onderzocht op BSE.

LTO Nederland is voor het verhogen van de leeftijd van dieren die getest worden. De organisatie pleit voor een langzame afbouw van de BSE-regeleving, waarbij de volksgezondheid niet in gevaar komt. BSE komt de laatste jaren veel minder voor dan een aantal jaren geleden. In Nederland zijn dit jaar twee koeien met BSE aangetroffen. In 2003 waren er in Nederland nog 19 BSE-gevallen.

Voor het ruimen bij een besmetting met BSE kunnen landen ook kiezen voor verspoelde regels, waardoor verwanten en de dieren die hetzelfde hebben gegeten als de besmette koe niet direct geruimd hoeven worden, maar gewoon in productie kunnen blijven. Nederland maakt geen gebruik van deze regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.