Redactieblog

164 x bekeken 6 reacties

Verburg: uitbraak bluetongue moet prikkel voor veehouderij zijn

De problemen als gevolg van de uitbraak van bluetongue moeten een prikkel vormen om als sector nadrukkelijker stil te staan bij het risco van dierziekten.

Dat zegt landbouwminister Gerda Verburg in antwoord op de vraag van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS) voor een financiële ondersteuning voor de bluetongueschade. "Ik zou de sector willen oproepen initiatieven te ontplooien om het risico van dierziekten op voorhand adequaat te dekken", aldus Verburg.

Verburg wijst een verzoek voor een bijdrage aan het Diergezondheidsfonds af. Ook wil het ministerie de dieren die gestorven zijn als gevolg van bluetongue niet vergoeden. "Gestorven dieren komen nimmer voor vergoeding door de overheid in aanmerking komen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ton

  Geachte Minister; uiteraard dient de veehouderij stil te staan bij het risico van dierziekten, ze hebben nooit anders gedaan. Jammer genoeg zijn we inmiddels veroordeeld tot symptoombestrijding omdat de mogelijkheid de oorzaken aan te pakken niet meer binnen ons bereik ligt. Ik denk hierbij aan de toegenomen mobiliteit van de burgers tussen de werelddelen, de vernatting en verruiging van gebieden waardoor broeinesten van ziekteverspreiders ontstaan, de ecologische verbindingszone's waardoor verspreiding verder gestimuleerd wordt, de schadelijke gevolgen van riooloverstorten wat door overheden stijf ontkent wordt etc. etc. Als dan vervolgens een dierziekte uitbreekt staan hele volksstammen op met de nietszeggende opmerking dat dit komt door "bioindustrie". Dit wordt nog aangewakkerd door een politieke partij die het welzijn van de dieren als politiek speerpunt heeft, handig inspeelt en misbruik maakt van de emotie van mensen welke de binding met de natuur allang verloren hebben. En hoe dien je dan als nuchter denkend veehouder dit te weerleggen in een land van blinden waar éénoog koning is?

 • no-profile-image

  Tom

  Dierziekten zijn van alle tijden dat weet iedere boer wel. Een sector die de oplossing in handen heeft om de dierziekte te bestrijden, maar dat vanwege korte-baan economie niet doet denkt niet na over de toekomst.

  Bovendien kun je je ook gaan verzekeren, als sector of zelfs als individu.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Dierziekten zijn van alle tijden dat weet iedere boer wel . Een overheid die de oplossing in handen heeft om de dierziekte te bestrijden maar dat niet doet is zelf verschrikkelijk asociaal.

 • no-profile-image

  gj

  Droevig zo'n minister van landbouw!
  Had dan die vaccinatie toegestaan voor 2007. Dan was de prikkel te voorkomen geweest met een prikje. En vooral voor een prikje, ipv de huidige financiele ramp, het dierenleed + welzijn en de emotionele schade van de houders.

 • no-profile-image

  dirk

  En wat te denken over het gehannes van de pour on middellen door de overheid zelf Het mag in de ons omringgende landen vrij gebruikt worden maar in nederland is dit anders geregeld kun je zo wel over eeg spreken als het gaat om dit soort van zaken

 • no-profile-image

  Anne

  Helaas is het vaccin nog niet beschikbaar, anders was er al lang gevaccineerd..

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.