Redactieblog

266 x bekeken 4 reacties

'Vaccinatie rundvee efficiënter dan schapen'

Bij een beperkte beschikbaarheid van bluetongue-vaccin kan het verstandiger zijn om juist de runderen te vaccineren in plaats van de schapen.

Dat zegt Piet Vellema, specialist kleine herkauwers van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) uit Deventer. "De schapensector pleit ervoor om de schapen te vaccineren omdat er in deze sector de meeste schade is. Maar tegelijkertijd moeten we constateren dat runderen het grootste reservoir vormen voor bluetongue. Als we de ziekte goed willen aanpakken kan het bij een tekort aan vaccin verstandiger zijn om juist de runderen te vaccineren die nog geen infectie hebben doorgemaakt."

Runderen vormen een groter reservoir voor bluetongue doordat de knutten die het virus verspreiden een voorkeur hebben voor runderen boven schapen. Daarnaast hebben runderen een veel groter oppervlak waar knutten kunnen steken. "En het virus is in een rund langer virulent dan in een schaap", aldus Vellema.

Vellema maakt zich grote zorgen over een eventuele verplichte vaccinatie. "Ik snap dat de keuze die volgende week in Brussel wordt gemaakt vooral gebaseerd wordt op emotie en niet op ratio. Dit brengt wel risico’s met zich mee", aldus Vellema.

Het grote risico is volgens Vellema de beperkte beschikbaarheid van dood vaccin. "Het risico is dat er dan wordt overgestapt op levend vaccin, waar veel risico’s aan kleven." Met het gebruik van levend vaccin kunnen alsnog vruchtbaarheidsproblemen ontstaan en er is risico dat het vaccinvirus zich alsnog verspreidt.

"Het grootste risico van levend vaccin is dat we hier tegen serotype 8 gaan vaccineren, terwijl in Zuid-Europa ook andere serotypen bluetongue actief zijn. Als dit vee dan bijvoorbeeld wordt geëxporteerd naar gebieden waar andere serotypen actief zijn, in Spanje of Italië, kan het virus zich mengen met andere serotypen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frank Stegeman

  er word nu gesproken over voldoende beschikbaar vaccin, wat ik begrepen heb is dat inmiddels de landen om ons heen waar ook blauwtong is geweest, al veel eerder vaccin hebben gereserveerd, omdat Nederland weer eens niet hoe men het gaat aanpakken, en wie het weer eens moet betalen is dan weer als laatst, ik denk dat je dan niet moet spreken over is er voldoende vaccin, maar we zijn eens weer veel te laat!!!! Over wie het gaat betalen lijkt mij duidelijk dat dit dit maal niet de veehouders zijn, het lijkt mij al meer dan voldoende te zijn de heffing DGF!!!!

 • no-profile-image

  ikdus

  De koeien eventueel levend vaccin en de schapen dood vaccin?

 • no-profile-image

  gj

  GD, heer Vellema past andermaal weer goed op de eigen winkel.
  Tevreden veehouders leveren meer geld op. De ramp zal groot worden bij de schapenhouders. Ook GD laat dus de schapenhouders stikken.
  Had GD, heer Vellema in 2006 maar zo "deskundig" gehandeld. Zij hadden toen al moeten hameren op ontwikkeling van entstoffen.

 • no-profile-image

  Paul

  Het beste is op vrijwillige basis.
  Je weet de effecten van een vaccinatie nog niet. Runderen gaan zelden dood van blauwtong.

Of registreer je om te kunnen reageren.