Redactieblog

198 x bekeken

Saldo melkveehouder derde kwartaal stijgt fors

Het saldo op melkveebedrijven is in het derde kwartaal van dit jaar met bijna 40 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar.

Dat blijkt uit berekeningen van het LEI van de Wageningen Universiteit. Uitgangspunt van de berekening is een melkveebedrijf met 68 koeien en een melkproductie van 525.000 kilo, waarbij het saldo uit komt op 41.426 euro.

Het saldo ligt ook ruim 6.000 euro hoger dan in het derde kwartaal vorig jaar, toen het saldo nog op 35.288 euro stond.

De belangrijkste reden voor de stijging in het saldo is de stijgende melkopbrengsten. De melkopbrengsten stegen in het derde kwartaal met ruim 10.000 euro (25 procent) naar 49.727 euro. In het derde kwartaal van 2006 lag de melkopbrengst op 41.393 euro.

De opbrengsten van afgevoerd vee zijn in het derde kwartaal opnieuw gedaald, naar 3.588 euro. De vraag naar nuchtere kalveren is klein en ook de afzet van slachtkoeien is beperkt door slechte prijzen en door de grote vraag naar melk, waardoor veel melkveehouders hun koeien langer aanhouden.

De voerkosten, die dit jaar op een erg hoog niveau liggen, zijn in het derde kwartaal vrijwel gelijk gebleven op 9.994 euro. De kosten voor mestafvoer en aanvoer van meststoffen zijn in het derde kwartaal vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar: 907 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.