Redactieblog

404 x bekeken

Ruim 36.000 bedrijven besmet met bluetongue

Het aantal met bluetongue besmette bedrijven loopt nog steeds op.

Dat blijkt uit een overzicht van het aantal besmette bedrijven in Europa. In totaal zijn 36.537 bedrijven in Noord-Europa besmet met bluetongue van het serotype 8. Duitsland is met 16.531 besmette bedrijven het zwaarst getroffen. In Nederland zijn 6.134 bedrijven besmet. Het aantal besmette bedrijven in Frankrijk is de laatste weken fors toegenomen. Inmiddels telt het land 7.274 besmette bedrijven. In België zijn 5229 bedrijven met bluetongue besmet.

In Zwitserland en Denemarken, waar in de afgelopen weken de eerste besmettingen zijn geconstateerd blijkt het zich nog niet zo snel uit te breiden: Zwitserland telt twee besmette bedrijven, Denemarken één.

Veel Europese lidstaten hebben een financiële ondersteuning voor de getroffen bedrijven. Frankrijk trekt 13,5 miljoen euro uit boven de 10 miljoen die vorig jaar beschikbaar werd gesteld. In Groot-Brittannië is 18 miljoen euro uitgetrokken voor de schade als gevolg van MKZ en bluetongue. In Luxemburg worden de gestorven dieren vergoed door de overheid met de normale slachtopbrengst. Duitsland geeft ook een vergoeding per dier dat door bluetongue is omgekomen.


Bekijk het dossier bluetongue op boerderij.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.